  Featured ### Vijay G Male, 39 Years

Associated for 6 Years 7 Months

#### Activity Score - 3172

• I go to Student's Home
• Online
Location: Mumbai, India
Qualification :
• B.Tech/B.E. (IIT Delhi (IITD), Delhi - 2003)
• Hourly Fees:
INR 700
Teaches:
 Class 1 - 5 Mathematics Hindi EVS Language Science All Subjects IB / IGCSE All Medium INR 500 / Hour Class 9 - 10 Mathematics Physics Chemistry Hindi Science Vedic Maths All Boards All Medium INR 600 / Hour Languages Hindi INR 400 / Hour Academic Enrichment Language Olympiad Exam Preparation Mental Mathematics Indian National Mathematical Olympiad (INMO) INR 700 / Hour Class 6 - 8 Mathematics Physics Computer Science Hindi Science All Subjects IB / IGCSE INR 550 / Hour Basic Computer / Office Basic Computer Computer for official job School level computer MS Office INR 300 / Hour
• ## Question: The book value of a lathe machine depreciates at the rate of 20% of its present ...

Posted in: Mathematics | Date: 14/08/2017

A = P { 1 - r%}^n where A is the depreciated value after n years at the depreciation rate of r% , So , A = 20,00,000 { 1 - 20/100}^3 = 20,00,000 {4/5}^3 = 20,00,000 x 4/5x4/5x4/5 = 10,24,000 Depreciated value after 3 years will be Rs 10,24,000

• ## Question: A ball falls from a height of 20 m and on impinging on the ground, it re-bounces...

Posted in: Mathematics | Date: 14/08/2017

The ball rebounces only 80% of orginal height i.e. it is going 20% less height, so by using formula A = P { 1 - r%}^n where A is final height after third bounce, P = original height achived, r% = rate of loss in height & n = number of bounces A = 20 {1 - 20/100}^3 = 20 x 4/5x4/5x4/5 = 10.24 m so after third bounce it will achieve a height of 10.24 m

• ## Question: Which of the following could be the compound interest on Rs. 9650 for 2 years at...

Posted in: Mathematics | Date: 14/08/2017

CI=P[{1+R/100}^2-1]=9650[{1+8.3/100}^2-1]=1668.378=1668.38

• ## Question: How much amount should be invested, if the simple interest on this amount for 3 ...

Posted in: Mathematics | Date: 14/08/2017

Simple interest (SI)=(time×rate×principle)/100 Thus principle=(1240×100)/3×6 =6880

• ## Question: If the compound interest on a certain sum of money at 4% p.a. for 2 years is Rs....

Posted in: Mathematics | Date: 14/08/2017

Using the formula for compound interest, CI = P { (1+r%)^n - 1 } where CCI = compond interest, P = princcipal, r% = rate, n = time in years. Putting the values 210 = P { (1 + 4%)^2 - 1 } = P { 1.0816 - 1 } = P x 0.0816 or P = 210/0.0816 = 2573.53 so principal = Rs 2573.53 Now SI = {PXrxt}/100 = { 2573.53 x 8 x 2 }/100 = 411.76 so simple interest will be Rs 411.76

• ## Question: A sum of Rs. 1089 becomes Rs. 1296 in two years at a compound interest, which is...

Posted in: Mathematics | Date: 14/08/2017

A =P(1+%r)^n. Hence 1296=1089(1+%r )^2 i.e.sq.rt(1296/1089)= 36/33=12/11=1+%r, hence r= 100/11= 9.09%.

• ## Question: The compound interest for an amount of Rs. 1,200 calculated for 2 years, compoun...

Posted in: Mathematics | Date: 14/08/2017

Amount/Principal =1323/1200 =(1+%r)^2. Hence sq.root(1323/1200)=1.05,which makes interest rate as 5%.

• ## Question: The amount becomes Rs. 1,323 in two years at 5% p.a. if interest is compounded a...

Posted in: Mathematics | Date: 14/08/2017

principal P (1+.05)^2 =1323 amount .Hence P= Rs.1200.

• ## Question: The length of a rectangular field is 50% more than its breadth. If the total cos...

Posted in: Bank PO | Date: 14/08/2017

Let length and breadth of the rectangle be l and b. Given: l = 1.5b ------ (1) Perimeter of a rectangle P = 2(l+b) Using equation (1), P = 2(1.5b + b) = 2(2.5 b) P = 5b ------------ (2) Rs.60 - 1m can be fenced Rs.12,000 - (1/60)*12000 = 200meters So, perimeter of the rectangle is 200 meters ------------ (3) From (2), P = 5b Hence, 5b = 200 b = 40 m l = 1.5b = 1.5 * 40 = 60 m Length = 60m Breadth=40m

• ## Question: Remo buys a radio-set for Rs. 1800. The rate of sales tax is 8%. He asks the sho...

Posted in: AMIE | Date: 14/08/2017

C.P= 1800 Sales tax= 8% He has to pay, 1800+1800*8/100= 1944Rs But he wants to pay 1800Rs(Including sales Tax) Let new C.P =x x + x*8/100=1800 X=1666.66 (New C.P after reduction) Reduction Percentage= (1800-1666.66)/1800*100= 7.40%

• ## Question: The market price of a bicycle is Rs. 3,500. On this, there was a discount of 6% ...

Posted in: AMIE | Date: 14/08/2017

CP = (108/100)*(98/100)*(97/100)*(94/100)*Rs.3,500 = Rs. 3,377.67.

• ## Question: Nick travels first 1/4th of the total distance at the speed of 10 kmph and the n...

Posted in: Bank PO | Date: 14/08/2017

Let the distance be 4km. Time taken to cover 1/4th distance i.e 1/4*4km i.e 1km=1/10 hr. Time taken to cover next 1/4th distance i.e 1/4*4km i.e 1km=1/5 hr. Time taken to cover last 1/2 distance i.e 1/2*4km i.e 2km=2/10 hr. Total time taken=1/10+1/5+2/10=5/10=1/2hr speed=distance/time=4km/(1/2hr)=8km/hr

• ## Question: The marked price of a vase is Rs. 1500. The shopkeeper earns a profit of 25% on ...

Posted in: Bank PO | Date: 14/08/2017

After allowing 10% discount price of vase = 1500-(10/100 *1500) = 1350 Now, the shopkeeper earns a profit of 25% on selling it at 1350 Cost price = 1350 * (100/125) = 1080

• ## Question: Nick travels first 1/4th of the total distance at the speed of 10 kmph and the n...

Posted in: Bank PO | Date: 12/09/2017

Let the distance be 40km. Time taken to cover 1/4th  i.e 10km=10km/10kmph=1hour

Time taken to cover next 1/4th i.e 10km=10km/5kmph=2hour. Time taken to cover remaing 1/2 i.e 20km = 20km/10kmph=2hour.

Average speed =total distance/total time=40/(1+2+2)=40/5 = 8 kmph.

• ## Question: The amount becomes Rs. 1,323 in two years at 5% p.a. if interest is compounded a...

Posted in: Mathematics | Date: 12/09/2017

Amount=P* (1+.05)^2 =1323 amount .Hence P= Rs.1200.

• ## Question: A train crosses a pole in 18 seconds and a 100 m long platform in 30 seconds. Wh...

Posted in: Bank PO | Date: 15/09/2017

let assume "x" meter be the trains length

When it pass an electric pole it only cover its own length, whereas when it cross a platform it has to cover distance equal to sum of its length and platform's length.

Then assuming it is moving in same speed we get

x/18   =   (x+100)/30

or, 30x = 18x + 1800

or 12x = 1800

so x = 150

So the train's length is 150 meter.

• ## Question: Two trains A and B are moving towards each other at speeds of 50 km/hr and 40 km...

Posted in: Mathematics | Date: 15/09/2017

As trains are moving in opposite direction

So combined speed of the two trains = (50+40) km/hr = 90 km/hr = 25 m/s

Let length of train B=x metre

Total  length of two trains = (400+x) m.

Time taken = 30s .

So, (400+x) = 25*30 = 750 .

Thus, x = 750 - 400 = 350 .

Ans. The length of train B is 350 m .

• ## Question: If the simple interest on a certain sum of money for 3 years is Rs. 225 and the ...

Posted in: Mathematics | Date: 15/09/2017

Simple interest for 3 years=225. So interest for one year=225/3=75

When it is compounded, Interest for first year+Interest for second year=153

75+Interest for second year=153. Interest for second year=153-75=78

Difference interest for first and second year=78-75=3

This Rs3 extra interest is of Rs75(Interset of first year) for one year.

Rate of interest=3*100/75=4%

Now using the simple interest of one year

Principal=75*100/4=1875

Ans--Principal=Rs1875

• ## Question: A man reaches his office 10 minutes late if he drives his car at 40 kmph, and 5 ...

Posted in: Mathematics | Date: 15/09/2017

Let, the distance be x km.

Time taken to reach office if speed is 40kmph=x/40 hr

Time taken to reach office if speed is 50kmph=x/50 hr

Since he reaches 10 min late if speed is 40kmph and 5 min early if speed is 50kmph. The difference in time is 15min

15 min=15/60 hr =1/4 hr.

Now x/40-x/50=1/4

=> x/200 = 1/4   or x=200/4 =50km.

Ans. The required distance is 50 km .

• ## Question: Basu is 5 year younger than Rajat, who is 3 times as old as Pravash. Pravash was...

Posted in: Bank PO | Date: 15/09/2017

Present age of Pravash=10+4=14 years

Present age of Rajat=3*Pravash age=3*14=42 years

Present age of Basu=42-5=37 years

Basu age after 6 years=37+6=43 years.

• ## Question: How many letters in the word ‘TIGER’ will remain in the same position even w...

Posted in: Bank PO | Date: 15/09/2017

After arranging letters of word TIGER in ascending order alphabetically, it will become EGIRT. So, no letter will remain in the same position.

• ## Question: Five persons P, Q, X, Y and Z are sitting in a park. P is the mother of X who is...

Posted in: Bank PO | Date: 15/09/2017

Here it is given that P is mother of X

Also Q is husband of P .

Hence X is the daughter of Q or say Q is the father of X.

• ## Question: Five persons Riton, Prashanta, Hyder, Brishti and Parash are sitting in a park. ...

Posted in: Bank PO | Date: 15/09/2017

Here it is given that Riton is the mother of Hyder.

Prashanta is the husband of Riton. And Hyder is the wife of Parash. So Hyder is the daughter of Riton and Prashanta

So Prashanta is the father in law of Parash.

• ## Question: In a row of children facing North, Sharmila is third to the right of Nilesh who ...

Posted in: Bank PO | Date: 15/09/2017

Position of Nilesh from right end=17

Position of sharmila from right end=14

Position of Rohit from right end=19

Position of Rohit from left end=20

Total number of children=20+19-1(Position of Rohit from both end-1)

Total children=38

The position will be as follows.

Left end    Rohit                  Nilesh                            Sharmila      Right end

20(L)19(R)  18(R)    17(R)   16(R) 15(R)        14(R)

• ## Question: There are 408 boys and 312 girls in a school. They are to be divided into equal ...

Posted in: Bank PO | Date: 18/09/2017

Since we have to divide the boys and girls into equal section of either boys or girls, We have to first find the HCF of 408 and 312.

HCF of 408 and 312=24

Number of sections of boys=408/24=17

Number of section of girls=312/24=13

Total number of section=17+13=30

• ## Question: Three men start together to walk along a road at the same rate. The lengths of t...

Posted in: Bank PO | Date: 18/09/2017

For finding the distance covered by all three men before they 'IN STEP' again , we will have to find the LCM of their steps.

LCM of 68,51,85=1020 cm.

Ans--1020 cm

• ## Question: An electric wire is sold only in multiples of 1 m and a customer requires severa...

Posted in: Bank PO | Date: 18/09/2017

Here the length of wire is sold in 1m=100cm

Lenghth of wire required=85 cm

To find the minimum length of wire that has to be purchased, we have to find the LCM of 100cm and 85 cm.

LCM of 100 and 85=1700 cm

Ans--1700 cm=17 m

• ## Question: Four bells ring at intervals of 6, 8, 12 and 18 seconds. They start ringing simu...

Posted in: Bank PO | Date: 18/09/2017

To find when the bells will simultaneously again we have to find the LCM

LCM of 6,8,12,18=72seconds

So the bells will again ring simultaneously after 72 seconds

6 minutes=6*60=360 seconds

Number of times bells will ring in 6 minutes i.e 360 second=360/72=5 times

But  the bells rang simultaneously for first time  at 12 o'clock

So total number of times=5+1=6 times.

• ## Question: A heap of coconuts is divided into groups of 2, 3 or 5 and each time, no coconut...

Posted in: Bank PO | Date: 18/09/2017

To find the least number of coconuts  we will have to find the LCM

LCM of 2,3,5=30

Ans--30 coconuts.

• ## Question: Two cyclists are preparing for the Olympics. The first cyclist takes 10 minutes ...

Posted in: Bank PO | Date: 18/09/2017

To find the time when both will again be at starting point we have to find the LCM

LCM of 10 minutes and 9 minutes=90 minutes

Ans--Both cyclist will be at starting point after 90 minutes.

• ## Question: From 3 drums of milk, 27 L, 33 L and 45 L are to be drawn out. To do it in the m...

Posted in: Bank PO | Date: 18/09/2017

To find the capacity we have to find the HCF of 27,33 and 45

HCF of 27,33 and 45=3

Ans--3 Litre

• ## Question: Priyanka has 30 chocolates with her. She buys 5 chocolates every week. How many ...

Posted in: Bank PO | Date: 19/09/2017

Total number of chocolates Priyanka had in the begining=30

Number of chocolates collected in 5 weeks=5*5=25

Total number of chocolates after 5 weeks=30+25=55

• ## Question: A wholesale dealer has stocks of three different varieties of tea weighing 132 k...

Posted in: Bank PO | Date: 19/09/2017

Weight of diferent varities of tea are 132kg,156kg,84kg.

To find the size of box we have to find the HCF of 132,156 and 84

HCF of 132,156 and 84=12kg

Ans--12kg

• ## Question: Traffic lights at three consecutive road crossings change after every 48 seconds...

Posted in: AMIE | Date: 19/09/2017

To find the time when all the three traffic lights will change simultaneously we will have to find the LCM of 48,72 and 108

LCM of 48,72 and 108=432 seconds=432/60 minutes=7minutes and 12 seconds

So the traffic lights will change simultaneously at 7:07:12 am

ANS--A

• ## Question: A shopkeeper has 420 History books and 130 Biology books. He wants to stack them...

Posted in: Mathematics | Date: 19/09/2017

To find the number of books in each stack we have to find the HCF of 420 and 130

HCF of 420 and 130=10

Ans--10

• ## Question: A man buys 1000 items at Rs.3 each. He sells 700 of them at Rs.4.50 each and the...

Posted in: Bank PO | Date: 19/09/2017

C.P of 1000 items. = Rs. 1000*3 = Rs. 3000

S,P, of 1000 items = Rs. (700*4.5 + 300*2.5) = Rs. 3900

Profit = SP - CP = Rs. (3900 - 3000) = Rs. 900

Hence,  Avg. Profit  per item : Rs. 900/1000=.Re. 0.90 = 90 paise

• ## Question: The price of oil is raised by 25%. By what percent should a household reduce it...

Posted in: Bank PO | Date: 19/09/2017

Let, the original price and consumption be P1 and  C1 respectively .

So, original expenditure = P1*C1

New price P2=1.25*P1

Let new consumption be C2

Since expenditure remains the same so P2*C2=P1*C1

or 1.25*P1*C2=P1*C1

C2=P1*C1/1.25P1  i.e C2=4/5*C1

% change in consumption=(1-4/5)*100=1/5*100=20%

Ans--20%

• ## Question: Subarna, Quish and Alfred respectively have 50, a and b coins with them. If Quis...

Posted in: Bank PO | Date: 19/09/2017

From the given condition we can find

Total coins they have = 3*100 -50 = 250 (as 100 is average coins one has)

Now  50+a+b = 250 => a+b=200.----(i)

a - 15 = 1/3*(b + 15) . => 3a - b = 60 ... (ii)

Adding (i) and (ii), 4a = 260 .  => a = 65 .

b = 200-a=200-65=135

So a:b= 65:135 = 13:27.

Ans--13:27

• ## Question: When 30% of one number is subtracted from another number, the second number redu...

Posted in: Bank Clerical | Date: 19/09/2017

Let first and second numbers be a and b respectively.

Now b- 30%a = 3/4b

=> b-3/4b = 30/100a

=>b/4 = 3/10a

=>a/b = 5/6

• ## Question: The speed of boat is 5 km/h in still water. If it crosses a river of width 1 km ...

Posted in: Bank PO | Date: 19/09/2017

Total distance covered by boat=1km

Total time taken=15 minutes=1/4 hour

Speed of boat=distance/time=1/(1/4)=4kmph

Let the speed of river Vr

Speed of boat=speed of boat in still water-speed of river

4=5-Vr

Vr=5-4=1kmph

Velocity of river=1kmph

• ## Question: The area of a city is 794.326108 sq. km. If it is rounded off to 4 significant f...

Posted in: AMITE | Date: 25/09/2017

Ans--B

• ## Question: In a class, there are 15 boys and 10 girls. Three students are selected at rando...

Posted in: GATE Exam | Date: 25/09/2017

Total Outcomes = 25C3

Favourable Outcomes = 10C1*15C2

Probability = Favourable/Total = 10C1*15C2/25C3 = 10*7*15/23*4*25 = 21/46

ANS--C

• ## Question: A bag contains 10 white, 4 green balls. One ball is drawn at random. What will b...

Posted in: GATE Exam | Date: 25/09/2017

Favouralbe case = 10C1

Total cases=14C1

Probability=Favouralbe/Total = 10C1/14C1 = 10/14 = 5/7

ANS--D

• ## Question: Two cards are drawn from a pack. The probability of getting a king and a queen w...

Posted in: Bank PO | Date: 25/09/2017

Total cases, n(S) = 52C2 = (52∗51) / (2∗1) =1326

One King and One queen case, n(E) = 4C1 * 4C1 = 4 ∗ 4 = 16

Probability = n(E) / n(S) = 16 / 1326 = 8 / 663

ANS--D

• ## Question: A die is thrown 100 times. Getting an even number is considered a success. What ...

Posted in: Bank PO | Date: 25/09/2017

p ( getting an even number ) = 3 / 6 = 1 / 2

q ( not getting an even number ) = 3 / 6 = 1 / 2

n ( number of times die is thrown ) = 100

Variance = n * p * q = ( 1 / 2 ) * ( 1 / 2 ) * 100 = 25

Therefore, the variance of the number of successes = 25

• ## Question: Help me to find the speed of the boat in still water, if a boat covers a certain...

Posted in: Bank PO | Date: 03/10/2017

Let the speed of boat in still water is x.

Speed upstream=(x-3) kmph

Speed downstream=(x+3) kmph

Since distance is constant

(x-3)*2=(x+3)*1.5

on solving we get x=21 kmph

ANS--C

• ## Question: In the given figure how could I find out the measurement of angle x. Please...

Posted in: Mathematics | Date: 09/10/2017

ANS--B

We know that sum of all angles of a triangle=180

So, 94+41+3rd angle=111+x+3rd angle=180

Since 3rd angle is common so 94+41=111+x

Hence x=24

• ## Question: How could I measure the angle MBD in the given figure. Please help me to fi...

Posted in: Mathematics | Date: 09/10/2017

ANS--D

Angle AMC=180-(56+78)=46

Angle DMB=46

Angle MBD=180-(62+46)=72

• ## Question: If angles A and B are complimentary angles and the measure of angle A is twice t...

Posted in: AMIE | Date: 09/10/2017

ANS--B

Let angle B=x

Then Angle A=2x

2x+x=90

3x=90 i.e x=90/3=30

Angle B=30

Angle A=2*30=60

• ## Question: A train of length 200 m travelling at 30 m/sec overtakes another train of length...

Posted in: AMITE | Date: 09/10/2017

Ans.  D

As both the trains are moving in same direction the relative speed = 30-20=10m/s

Total distance = (200 + 300) m = 500 m .

Hence, time taken = 500/10 s = 50 s .

• ## Question: In a combined property, the father's share is 3 times the mother's share...

Posted in: Mathematics | Date: 09/10/2017

ANS--A

Let the daughter's share is x

sons share is 2*x=2x

mother's share is 4times of son's share, then mothers share is 4*2x=8x

fatrher's share is 3times than of mother's share, thus father's share is 3*8x=24x

thus the ratio of father's, mother's, son's, daughter's shares are 24x:8x:2x:x=24:8:2:1

• ## Question: In an exhibition, 60% of the collections are from sales of cold drinks, rest is ...

Posted in: Bank PO | Date: 09/10/2017

Taking, no. of cold drinks bottles = x, no. of water bottles becomes 2/3*x .

ATP, x + 30 = 4*(2/3*x) .  => 5x = 90 .  => x = 18 .

So, 1/3*x = 6 .

Hence, The reqd. no. of cold drink bottles is 6

• ## Question: What will be the difference between the simple and compound interest on Rs....

Posted in: Mathematics | Date: 09/10/2017

Ans. C

Diff, between CI and SI = Dif. between the Amounts = Rs.1000[(1 + 10/100)^4 - (1 + 10*4/100)] = Rs.1000[1.4641 - 1.4] = Rs. 64.10 .

• ## Question: A manufacturer is selling 900 gm wheet at a cost of a kilogram to the trader at ...

Posted in: Mathematics | Date: 09/10/2017

ANS--A

CP for the manufacturer for 1kg wheat = Rs. x.

ATP, his SP for 0.9 kg wheat = Rs. (114/100)*x .

So, SP of 1 kg wheat = Rs. (1.14/0.9)*x = Rs.1.2667x .

Hence, profit% = [(SP - CP)/CP]*100 = 26.67% .

• ## Question: An handset was purchased for Rs. 12,500. Its price was marked up by 10%. It was ...

Posted in: Mathematics | Date: 09/10/2017

ANS--B

Cost Price = 12500

Marked up = 12500*10/100 = 1250

Toal Marked up price = 12500+1250 = 13750

Discount = 13750*5/100 = 687.50

Sales Price after discount = 13750-687.50 = 13062.50

Profit = sales Price - Cost Price

=> 13062.50-12500 = 562.50

% Profit = 562.50/12500*100 = 4.5%

• ## Question: A train travels 30 miles per hour for 6 hours and then 45 miles per hour for 4 h...

Posted in: Bank PO | Date: 09/10/2017

ANS--C

Average speed = total distance/total time

Total time = 6h + 4h = 10h

distance 1 = 30 X 6 = 180 miles

distance 2 = 45 X 4 = 180 miles

Total distance = distance 1 + distance 2

Total distance = 180 + 180 = 360 miles

Average speed = total distance/total time

Average speed = 360/10= 36 miles per hour

• ## Question: A cistern can be filled by pipes A and B in 12 minutes and 16 minutes, respectiv...

Posted in: Bank PO | Date: 09/10/2017

ANS--D

Part of cistern filled in 1 min = (1/16 + 1/12 - 1/8) = 1/48.

Hence, total  time to fill cistern=48 mins.

Posted in: Mathematics | Date: 09/10/2017

ANS--C

Length of bigger rectangle=30 cm

Area of bigger rectangle=L*B=30*15=450  sq cm

Area of smaller unshaded rectangle=22*11=242 sq cm

Area of shaded portion =Area of bigger rectangle - Area of smaller rectangle

Area of shaded portion=450-242=208 sq cm

• ## Question: Please help me to find out the area of the given figure and explain it in brief.

Posted in: Mathematics | Date: 09/10/2017

ANS--D

First let us extend the cut portion to form arectangle.

Area of that rectangle=20*15=300 sq m

The cut portion will be a triangle having base=20-8=12 m

and its height=15-10=5m

Area of this triangle=12*5/2=30 sq m

Area of given figure=300-30=270 sq m

• ## Question: The sides of two squares are in the ratio 3 : 5. What is the length of a side of...

Posted in: AMITE | Date: 09/10/2017

Ans.  C .

Ratio of area = Suare of ratio of sides .  => 9:25

So, area of smaller square = [9/(9+25) of 304] sq. cm = 81 sq. cm.

Hence, side length of smaller square rt.81 = 9 cm .

• ## Question: A vessel is full of a mixture of liquor and water with 18% liquor. 8 litres are ...

Posted in: Mathematics | Date: 09/10/2017

ANS--B

Let, total volume be x ltrs. It remains same throughout. But, change in liquor is (18 - 15)% = 3% = 3x/100

ATP, 3x/100 = (18/100)*8 .  => x = 48 litres

• ## Question: Four years ago, the average age of four friends was 21 years. Now, with a new fr...

Posted in: Mathematics | Date: 09/10/2017

ANS--B

Age of new friend = [(24*5) - {21*4)+(4*4)}] = (120 - 100) yrs = 20 yrs.

• ## Question: L, M, N, O, P, Q and R are 7 different shoe shops of same brand. O is 9 km to th...

Posted in: Bank PO | Date: 09/10/2017

In given problem RMO make a right angle triangle

Where Distance between RM = 15km and MO = 9 km

Then (OR)2 =(RM)2 - (MO)2

i.e. (OR)2 = (15*15) - (9*9)

=> (OR)2 = 225 - 81

=> (OR)2 = 144

=> OR = 12km

• ## Question: F, G, J, N, P, R, T and V are 8 members of a family. V is the maternal grandmoth...

Posted in: Bank PO | Date: 09/10/2017

T's paternal grandfather is P

T's paternal grandmother is R

P and R are husband and wife

• ## Question: The perimeter of a triangular field is 450 m and its sides are in the ratio 13:1...

Posted in: Mathematics | Date: 09/10/2017

Perimeter=sum of the sides Let X be a variable. The given ratio is 13:12:5 Therefore the sum of the sides=13x+12x+5x Perimeter=30x Given perimeter=450 30x=450 x=15m The sides are 12*15,13*15,5*15 It is a right angle triangle since 13square equal to sum of the square of 12 and 5. Area =1/2*b*h 1/2*12*15*5*15=6750sq.m

• ## Question: What is the probability of getting at least one tails in 4 tosses of a coin? Ple...

Posted in: Mathematics | Date: 10/10/2017

ANS--A

Total outcomes = 2×2×2×2= 16

Getting at least one tail means one or more tails. P(at least 1 tail) = 1- P(no tail) = 1- 1/16 = 15/16

• ## Question: In a box, there are 2 red, 3 black and 4 white balls. Out of these, three balls ...

Posted in: Mathematics | Date: 10/10/2017

ANS--C

Total number of balls=2+3+4=9

Number of ways of selecting 3 balls=9C3

Since we have to draw 3 balls and they should be of same colours. So we can take out black or white balls.

This can be done in 3C3 and 4C3 ways

probability=(3C3+4C3)/9C3=5/84

Posted in: Mathematics | Date: 10/10/2017

ANS--C

Circumradius = 2/3 rd of height = (2/3)*(√3/2) of each side = R .

Hence, each side = √3R.

• ## Question: In the given figure an equilateral triangle of side a is inscribed in a circle...

Posted in: Mathematics | Date: 10/10/2017

Ans. BD = DC = (a/√3)

Join AD. AD = 2r = 2*(a/√3) . Join OB and OC. OBDC is a rhombus. OB = OC = r = (a/√3).

• ## Question: Mr. A has x children with his first wife and Ms. B has (x + 1) ch...

Posted in: Mathematics | Date: 10/10/2017

ANS--A

Mr.A has x children while Mrs.B has (x+1) children. After they got married, totally they have 10 children. But it is not given how many children do they have after they got married. Let they be 'y'. Then, we get, x+(x+1)+y=10 i.e. 2x+y=9. Here, if y can take only odd values, otherwise, x will not be a positive integer for any even value of y. Then there are following cases: 1) for y=1, x=4 and x+1=5, 2) for y=3, x=3 and x+1=4 3) for y=5, x=2 and x+1=3 4) for y=7, x=1 and x+1=2 5) for y=9, x=0 and x+1=1. As the children of same parents cannot quarrel, only y can quarrel with x and (x+1) and x can quarrel with (x+1). Then from above five cases, we have to consider the case which will give maximum value. It is the the 2nd case. That is, the product xy+y(x+1)+x(x+1) will be maximum for y=3, x=3 and (x+1)=4, that is 33. Hence 33 is the answer.

• ## Question: If a solution of solute X contains 40% of X by weight of solution. 800 g of...

Posted in: Mathematics | Date: 10/10/2017

ANS--A

Original amt. of solute in 800 g solution = 40/100*800 = 320 g.

After 100 ppt, 220 g remains in 700 g of solution.

Hence, new solute percentage is (220/700)*100 = 31.4%

• ## Question: My brother is 3 years elder to me. My father was 28 years of age when my sister ...

Posted in: AMITE | Date: 10/10/2017

ANS--D

When sister was born father was of 28 years and when brother was born sister was of 4 years, so when the brother was born father was of 28 + 4 = 32 years of age.

• ## Question: The average age of a class of 22 students is 21 years. The average increased by ...

Posted in: Bank PO | Date: 10/10/2017

Since, the average formula is:

(sum of student age) / 22 = 21

sum of student age = 22 x 21

Now the average increase by one when a teacher age included

(sum of student age + teacher's age) / (22 + 1) = 21 + 1

(sum of student age + teacher's age) = 22 x 23

teacher's age = 22 x 23 - sum of student age = 22 x 23 - 22 x 21 = 22 (23 - 21) = 22 x 22 = 44 years.

So, the age of teacher is 44 years.

• ## Question: A person starting with 64 rupees and making 6 bets, wins three times and loses t...

Posted in: AMIE | Date: 10/10/2017

ANS--B

If each wager is for half the money remaining, each win lead to multiplying the amount by 1.5 times and each loss multiplying the amount by 0.5 times.

the person won three times and lost three times. So we need to multiply the initial amount by 1.5 thrice and the loss by 0.5 times thrice in any order.

So the final amount will be Rs. 64(1.5)(1.5)(1.5)(0.5)(0.5)(0.5) = Rs 27 (ina ll caes)

The loss will be 64-27 =37

• ## Question: A shepherd has 1 million sheep at the beginning of Year 2000. The numbers grow b...

Posted in: Bank PO | Date: 10/10/2017

ANS--A

Let me explain this question with an easy example. If 100 is increased by 20% it will become 120. Now if 120 is decreased by 20% u will get 120-24 = 96 a lesser value. So, to get same value of 100 the % increase of decrease can not be same. There decrease in % will always be less than increase in % Now, according to question, if x = y the value will not come as 1 million, it will be less. Therefore answer will be x>y

• ## Question: A train 150 m long is running with a speed of 68 kmph. In what time will it pass...

Posted in: Mathematics | Date: 10/10/2017

ANS--C

relative speed = (68-8)km/s=  60km/s= 60*5/18 m/s= 50/3 m/s

total distance= 150m     (Train's length)

time taken to pass a man = 150*3/50 = 9s

• ## Question: A sum of money placed at compound interest doubles itself in 4 years. In how man...

Posted in: Bank PO | Date: 10/10/2017

ANS--D

Rs. 1 get double in 4 Years i.e. become Rs. 2

In next 4 years get doubled and become Rs. 4

In next 4 years get doubled and become Rs. 8

Hence in 4+4+4 = 12 years amount will become 8 times.

• ## Question: A man can do a piece of work in 60 hours. If he takes his son with him and both ...

Posted in: Mathematics | Date: 10/10/2017

ANS--D

The man completes 40/60 = 2/3 part of work in 40 hrs.

So, his son completes (1 - 2/3) = 1/3 part of work in 40 hrs.

Hence, the son can alone complete the job in 40*3 = 120 hrs

• ## Question: I walk a certain distance and ride the car back taking a total time of 33 Minute...

Posted in: Mathematics | Date: 10/10/2017

ANS--C

Time taken for  walking one side = 45/2 mins = 22.5 mins.

So, time taken for riding one side = (33-22.5) mins = 10.5 mins.

Hence, time taken for riding both ways = 10.5*2 mins = 21 mins

• ## Question: If each edge of a cube is increased by 50%, how can I find the percentage increa...

Posted in: Mathematics | Date: 10/10/2017

ANS--A

Let the length of one side be 2 cm

Then surface area=6*2*2=24 sq cm

After 50% increase the side becomes 3 cm

Then surface area=6*3*3=54

Percentage increase=(54-24)/24*100=30/24*100=125%

• ## Question: 3 years back average age of Subho and Sudip was 32. Today average age of Subho, ...

Posted in: Bank PO | Date: 10/10/2017

Present sum of ages of Subho and Sudip = (32*2 + 3*2) years = 70 years.

Again, present sum of ages of Subho, Sudip and Subir = 30*3 years = 90 years.

Hence, age of Subir = (90-70) years = 20 years

• ## Question: A guy bought 10 pencils for Rs. 50 and sold them for Rs. 60. What will be his ga...

Posted in: AMITE | Date: 10/10/2017

ANS--B

Profit=SP-CP=60-50=10

Gain %=Profit/CP*100=10/50*100=20%

• ## Question: If 120 km is done by train and the rest by car, then it takes 8 hours for a 600 ...

Posted in: Bank PO | Date: 10/10/2017

ANS-A

Let speed of train= 1/x and speed of car = 1/y Time = distance / speed Therefore, 120x + 480y = 8....... equation 1 200x + 400y = 25/3... equation 2 Solving 1/x = 60 and 1/y = 80 Therefore ratio 60:80 = 3:4

• ## Question: In covering a distance of 40 km, Tushar takes 2 hours more than Ashish. If Tusha...

Posted in: Bank PO | Date: 10/10/2017

Let, time taken by Ashish be x hrs.

So, his speed = 40/x km/h and that of Tushar = 40/(x+2) km/h .

ATP, 40/[2*(40/x+2)] = x - 1 . Or, x + 2 = 2x - 2 .  Or, x = 4 .

Hence, Tushar's speed = 40/(x+2)  = 40/6 km/h = 6.67 km/h

• ## Question: If a train 142 m long passes a pole in 6 seconds. How should I calculate th...

Posted in: Mathematics | Date: 10/10/2017

ANS-C

Speed of the train = (142/6)*(18/5) = 84.9 km/h (approx)

• ## Question: A jar contains 24 red marbles and some blue marbles. The probability of picking ...

Posted in: AMITE | Date: 11/10/2017

ANS--A

red marbles=24

probability to pick red =3/7

total marbles= X= 24x7/3=56

blue marbles= 56-24=32

Difference in no. of red and blue=8

• ## Question: Out of 15 marbles in a bag, 5 are white. If we add some more white marbles in th...

Posted in: Mathematics | Date: 11/10/2017

ANS--D

total marbles 15

White=5

Probability choosing white=5/15

5+X/15+X=3/5

X=10

• ## Question: A box contains ten Rs. 5 coins, twenty Rs. 2 coins and ten Re. 1 coins. If one c...

Posted in: Mathematics | Date: 11/10/2017

ANS--A

Total number of coins in piggy bank = 10 + 20 +10 = 40.

A be event of number of Rs 5 coin = 10 P(A)    = (nuber of out comes favorable to A) / (Total number of possible out comes)            = 10/40 = 1/4

• ## Question: Average weight of 11 people is 48 kg. If weight of 12th person is added, th...

Posted in: Mathematics | Date: 11/10/2017

ANS--A

Weight of 11 people=11*48=528

Weight of 12 people=12*46=552

Weight of 12th man =552-528=24kg

• ## Question: In the given figure, measure of side of larger square is 5 units where...

Posted in: AMIE | Date: 11/10/2017

Area of larger square=5*5=25

Area of smaller square=4*4=16

Probability of point in shaded portion =9/25

• ## Question: The length of a simple pendulum is increased by 44%. What is the percentage...

Posted in: AMIE | Date: 11/10/2017

ANS--A

We know that the time period is proportional to the roo of length of a pendulam, 44% increase in legth means, it is now 144%, i.e, 1.44, root of that is 1.2, so, it os 20% increase.

• ## Question: If a solution of solute X contains 40% of X by weight of solution and ...

Posted in: AMIE | Date: 12/10/2017

ANS-A

Total Mass of Solution is 800 g Ratio of Solute is 40℅ Hence, Mass of Solute is (40/100)x800 = 320 g Now, 100 g of the solute is precipitated. Hence, the remaining mass of Solution is 700 g And, the remaining mass of Solute is 220 g Now the Percentage of Solute in the Solution is (220/700)x100℅ = 31.4%

• ## Question: When a body is released from a height equal to the radius (R) of Earth, wha...

Posted in: Mathematics | Date: 12/10/2017

ANS--B

Apply the formula- v^2 = u^2 + 2gR (where u = 0)

V^2=0+2gR

V^2=2gR

V=Sqrt 2gR

• ## Question: If the measure of  $$\angle$$AOB and $$\angle$$COD is equal to 132°&nbs...

Posted in: AMIE | Date: 12/10/2017

ANS-C

AngleDOB = [180 - (132 + 141)] = 93

• ## Question: On the two adjacent sides of a square ABCD of side a, two squares are construc...

Posted in: AMITE | Date: 12/10/2017

ANS--D

Triangles DCQ and XCD are similar. [Since, <C is common, <X = 90 degree for both triangles]

DQ:DC = 2:1.  We know, ratio of areas = Square of the ratio of the sides

4:1

• ## Question: The total surface area of a right circular cylinder is 224$$\pi$$  cm$$^{2}... Posted in: Mathematics | Date: 12/10/2017 ### Answer: ANS--A Total surface area of cylinder=2*3.14*R*H+2*3.14*7*7 or 224*3.14=2*3.14*R*H+2*3.14*7*7 Dividing both sides by 2*3.14 112=7*H+49 or 7*H=112-49 or H=63/7=9cm • ## Question: If a bag contains 15 marbles out of which 5 are white, on adding ... Posted in: AMIE | Date: 12/10/2017 ### Answer: ANS--D Case 1 Probability of picking up a white marble = 5/15=1/3 Case-2 x white marbles were added. Probability of selecting white marble = (5+x)/(15+x)=3/5 or 25+5x= 45+3x or x=10 • ## Question: A bag contains red, green and yellow marbles. Number of red marbles is twice the... Posted in: AMIE | Date: 12/10/2017 ### Answer: ANS--B Red=X Green = Y Yellow = Z X= 2Y= 2x 3Z=6Z Y=3Z Probability of getting Green Marble: Y/X+Y+Z 3Z/6Z+3Z+Z=3/10 • ## Question: Two circles intersect at two points P and Q such that PQ = 24 cm. If the radii o... Posted in: Mathematics | Date: 12/10/2017 ### Answer: ANS--D Draw the figure with given data and join the two centres A and B. Let, that line AB bisect PQ at O. Take, two rt. ang Tri. AOP and BOP. to find out AO and BO by Pyth. Theo. PO= 12 cm, AP = 13 cm and BO = 15 cm. Thus, AO = 5 cm, BO = 9 cm. Hence, AB = (5 + 9) = 14 cm. • ## Question: In a survey of 600 students in a school, 150 students were found to be taking te... Posted in: Bank PO | Date: 13/10/2017 ### Answer: No of students taking neither tea nor coffee=600-(150+225-100)=600-275=325 • ## Question: In a certain shipment, 2% of the total number of boxes were damaged. If the loss... Posted in: Mathematics | Date: 16/10/2017 ### Answer: Number of boxes damaged=700/35=20 Let total number of boxes be x Then 2*x/100=20 x=20*100/2=1000 boxes • ## Question: P, Q, R, S and T each has a different height. Q is shorter than only T, and S is... Posted in: Bank PO | Date: 16/10/2017 ### Answer: From the first statement T>Q From the second statement T>Q>P>S Since R is remaining so R will be shortest T>Q>P>S>R is the order of heights. ANS--R is the shortest. • ## Question: The average age of 7 women is increased by 5 years when a 25 year old woman is r... Posted in: Bank PO | Date: 16/10/2017 ### Answer: ANS--A Increase in total age of 7 women=7*5=35 Age of women=35+25=60 years • ## Question: A, B and C together can finish a work in 4 days. If A alone can finish the same ... Posted in: Bank PO | Date: 16/10/2017 ### Answer: ANS--A A's 1 day work=1/12 B's 1 day work=1/18 Total work done by both A and B in one day=1/12+1/18=5/36 C's 1 day work=1/4-5/36=1/9 Time taken to complete the work by c alone=9 days • ## Question: Pipe A can fill a tank in 8 hr and pipe B can fill it in 6 hr. If they are opene... Posted in: Bank PO | Date: 16/10/2017 ### Answer: ANS--A Portion of tank filled in 1 hour by pipe A=1/8 Portion of tank filled in 1 hour by pipe B=1/6 Portion of tank filled in 2 hours when A and B are opened alternately=1/8+1/6=7/24 Portion filled in 6(2*3) hours=7/24*3=21/24 Portion of tank empty=1-21/24=3/24=1/8 To fill this portion pipe A will take 1 hour Total time taken=6+1=7 hours • ## Question: The ratio between the ages of a father and his son four years ago was 19 : 6. If... Posted in: Bank PO | Date: 16/10/2017 ### Answer: ANS--A Ratio given 4 years ago 19 : 6 Father age = 19x Son age =6x ii)Difference 19x - 6x =26 13x =26 x =2 Therefore Their ages 4 years back in the ratio of 38 : 12 4 years hence (Present age) 38+4:12+4 = 42:16 = 21:8 • ## Question: In a row of girls, Smita is eighth from the left and Rakhi is seventeenth from t... Posted in: Bank PO | Date: 16/10/2017 ### Answer: ANS--D Smita's position from left after interchange=14 From right this is 17th Total number of girls=17+14-1=30 • ## Question: If S\(_n$$ denotes the sum of the first n terms of an A.P., how could I prove th...

Posted in: Mathematics | Date: 17/10/2017

Sn = n/2 [2a+(n-1)d] to find the sum of n terms of an AP Where a= First term d = difference

S20 = 20/2 [2a+ (20-1)d] = 10[2a+19d] = 20a+190d. ------(1)

S10 = 10/2 [2a+ (10-1)d] = 5[2a+9d] = 10a+45d. ------(2)

S30 = 30/2 [2a+ (30-1)d] = 15[2a+29d] = 30a+435d. -----(3)

Eqn (1) - (2) gives S20 - S10 = (20a+190d) - (10a+45d) = 10a+145d 3(S20-S10) = 3(10a+145d) = 30a+435d = S30

• ## Question: Kanai, Kunal and Tina have 50, a and b coins with them, respectively. If Kunal&n...

Posted in: Bank PO | Date: 17/10/2017

(50 + a + b) + 50 = 3*100 .   => a + b = 200 ... (i)

Again, a - 15 = 1/3*(b + 15) .   => 3a - b = 60 ... (ii)

Adding, (i) and (ii), 4a = 260  .   => a = 65 .  So, b = 135 .

Hence, a:b = 65:135 = 13:27

• ## Question: Arun invested certain sum in a scheme. He received the amounts of Rs. 21,780 and...

Posted in: Mathematics | Date: 17/10/2017

ANS--D

(1+ r/100) = 23958/21780 [taking the 3rd year only]

r/100= 1/10

r=10

Hence, rate of interest is 10%

• ## Question: A train takes 18 sec to cross a station which is 162 m long and takes 15 sec to ...

Posted in: Bank PO | Date: 17/10/2017

ANS--C

Let the length of train=x

(x+162)/(x+120) = 18/15 = 6/5 .

So, x = 5*162 - 6*120 = 90 .

• ## Question: A mixture of 25 kg of spirit and water contains 20% water. How much water must b...

Posted in: Mathematics | Date: 17/10/2017

ANS--B

nitial water = 20% of 25 kg = 5 kg.

Let, water added be x kg.

ATP, 5 + x = 33.33% of (25 + x) .  => x = 5 .

• ## Question: Seven books P, Q, R, S, T, U and V have different number of pages in them. R has...

Posted in: Bank PO | Date: 17/10/2017

R has more number of pages than P but less number of pages than Q.   Q>R>P

V has more number of pages than Q i.e V>Q

but it does not have maximum number of pages and since R has 51 pages & T has 76 pages, the equations can be written as T>V>Q>R>P

Since exactly 2 books have less number of pages than P and let those books be x & y, so  P>x>y i.e T>V>Q>R>P>x>y

since Q & S does not have min pages, y cannot be S. So that leaves x as S and y as U. The eqn becomes T>V>Q>R>P>S>U

So the num of books with pages less than Q are 4

• ## Question: In a combined property, the father's share is 3 times the mother's share...

Posted in: Bank PO | Date: 17/10/2017

ANS--A

Daughter has the least share. Therefore the ratios of their shares are (3×4×2×1):(4×2×1):(2×1):1 = 24:8:2:1

• ## Question: In a circle, XP and XQ are two tangents to the circle with centre O, drawn from ...

Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017

Since tangents have equal length we have XP = XQ and AO = AR and BQ = BR

XB+BR = XB + BQ = XQ and similarly XA+AR = XP and we already have XQ = XP

• ## Question: The angle of elevation of the top of a chimney from the foot of a tower is 60$$^... Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017 ### Answer: Let d be the distance between tower and chimney. Then tan 60 = h/d where h is height of tower. Also tan 30 = (h-40)/d Dividing 3 = h/(h-40) Or 3h-120 = h h = 60 m. Height is less than 60 hence meets pollution norms. • ## Question: Points P, Q, R and S divide the line segment joining the points A(1, 2) and B(6,... Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017 ### Answer: Use section formula for the 4 points as ratio 1:4, 2:3, 3:2, 4:1. First point = (2, 6) and second point = (3, 5), III point = (4, 4) IV point = (5, 3) • ## Question: Two ships are approaching a light-house from opposite directions. The angles of ... Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017 ### Answer: If h is the height of the light house, and d the distance between the first ship and light house, then tan 30 = h/d and tan 45 = h/(100-d) Divide to get 1/sq rt 3 = (100-d)/d d = 100 rt 3 - rt 3 d = 173.2 - 1.732 d d = 173.2/2.732 = 63.4 h = 100-d = 36.6 m • ## Question: The sum of the first 7 terms of an A.P. is 63 and the sum of its next 7 terms is... Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017 ### Answer: S7 = 7/2 (2a+6d) = 63 and S14 = 7(2a+13d) S14 = S7+161 = 224 2a+13d =32 2a+6d = 18 From S7 7d =14 and d =2. a = 9-3d=3 28th term= 3+27(2) = 57 • ## Question: Two different dice are rolled simultaneously. Help me to find the probability th... Posted in: Bank PO | Date: 18/10/2017 ### Answer: the possibilities of sum 10 (considering both dice) is three-(6,4),(4,6),(5,5) so, number of envent is -3 total number of events for 2 dice is-6*6=36 probability is= number of event of 10/ total number of event occour= 3/36=1/12 • ## Question: A rectangular sheet of paper 40 cm x 22 cm, is rolled to form a hollow cylinder ... Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017 ### Answer: Area of rectangle = curved SA of cylinder i.e. 880 = 2(3.14) (r)(40) r = 7/2 = 3.5 • ## Question: If the largest sphere is carved out of a cube of edge 15 cm. Please help me to f... Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017 ### Answer: ANS--C We have cube of edge is 15 so radius of sphere half of the edge i.e 7.5 cm Then volume of sphere is= 4/3×pi×r^3 =4/3×22/7×7.5×7.5×7.5 = 1767.86 cm^3 • ## Question: Fifty cubical boxes each of side 5 cm are packed into a cubiodal box of dimensio... Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017 ### Answer: ANS--B The reqd. volume of water = [70*50*20 - 50*(5^3)] cm^3 = (70000 - 6250) cm^3 = 63750 cm^3 • ## Question: If the largest sphere is carved out of a cube of edge 15 cm, then please help me... Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017 ### Answer: ANS--C We have cube of edge is 15 cm so radius of sphere is half of edge i.e 7.5 cm Now we calculate volume = 4/3×pi×r^3 = 4/3×22/7×7.5×7.5×7.5 = 1767.86 cm^3 • ## Question: In the given figure, the area of the shaded portion is 25% of the area of the no... Posted in: AMIE | Date: 18/10/2017 ### Answer: ANS--B We have (30 + x)(20 + x) = 5*(30*20) . => x = 30 or -80. -ve value to be ignored. Hence, x = 30 m . • ## Question: Cost of ploughing a circular field at 50 p per m\(^{2}$$ is Rs. 4928. What ...

Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017

ANS--D

Area of the field = 4928/0.5 cm^2 = 9856 m^2 .

So, radius of the field = root(9856/pi) cm = 56 m.

Thus, circumference = 2*pi*56 = 352 m.

Hence, cost = Rs. 352*12 = Rs. 4224 .

• ## Question: In the given figure, there are two concentric circles. Radius of larger circle i...

Posted in: AMIE | Date: 18/10/2017

ANS--C

Ratio of radii of large circle to small circle = 3:1 .  So, ratio of their areas = 3^2:1^2 = 9:1 .

• ## Question: A rectangle ABCD is inscribed in the circle as shown in the figure. If AB = 8 cm...

Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017

BD = root.(AB^2 + AD^2) = root.(64 + 225) = root.289 = 17 cm.

So, radius of the circle or OD = 1/2 of BD = 8.5 cm .

Hence, area of the circle = 3.14*(8.5)^2 cm^2 = 226.865 cm^2 .

Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017

ANS--D

Reqd area = [35*25 - {2*pi/4*13^2)] = [875 - 265.57) cm^2 = 609.43 cm^2

• ## Question: If the coefficients of three successive terms in the expansion of (1 + x)$$^n$$ ...

Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017

Let nC(r-1) = 45, nCr = 120 and nC(r+1) = 210 => nCr / nC(r-1) = 120/45=8/3 and nC(r+1)/nCr = 210/120=7/4 nCr / nC(r-1)=[ ni /(r)i (n-r)i ]/[ni /(r-1)i (n-r+1)i] = (n-r+1)/r = 8/3 and (n-r)/(r+1) = 7/4 => 4n -11r =7… eq-1 and 3n - 11r =- 3… eq-2 Subtracting 2nd eqn. from the 1st, n = 10 and r = 3

• ## Question: A family of 4 members planned to go for a Journey to Goa by train during summer ...

Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017

To reach the path represented by the equation 6x - 7y+ 8=0 in the shortest possible time, the family has to travel through the path which is perpendicular to the path 6x - 7y + 8=0 and passes through the intersection of the paths whose equations are 2x - 3y - 4 =0 and 3 x + 4y -5 =0 To get the point of intersection of the two lines: 2x - 3y - 4 =0 and 3 x + 4y -5 =0, we need to solve the equation which will give the the point of intersection,O (x1,y1) 2x1 - 3y1 - 4 =0 ....line1 3x1 + 4y1 -5 =0......line 2 x1=31/17 and y1=(-2/17) The slope of the given line(line-3) is 6x - 7 y + 8=0 , m1=6/7 The slope of the required line(shortest path) will be m2= -7/6 ,ince the shortest path will be perpendicular to line 3 and product of slopes of perpendicular lines are -1 The equation of the required line is : (y - y1)/(x - x1)=- 7/6 ⇒ [y-(-2/17)]/(x -31/7)= (-7/6) ⇒ (17y+2)/(17x-31)=(-7/6) ⇒ 119x +102y= 205 Hence the equation of the path they should follow is 119x +102y- 205=0

• ## Question: One end of a diameter of a circle is (- 2, - 3) and centre is (2, -5). How can I...

Posted in: Bank PO | Date: 18/10/2017

Let the one end of the diameter be (x,y). The center (2,-5) is the midpoint of the diameter, whose other end is (-2,-3) By using the midpoint formula x+(-2)/2=2 and y+(-3)/2=-5 => x=6 and y = -7 Coordinates of the other end of the diameter is (6,-7)

• ## Question: From two points A and B on the opposite sides of a tower, the angles of elevatio...

Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017

ANS--B

Let the perpendicular hit the base at O. As we have A and B on either side of, we need to calculate, AB=OA+OB. Using trignometry we have Tan 45= 120/ OA, i.e. 1=120/OA, i.e.OA=120. Similarly, we have Tan 30=120/OB ,i.e=OB=120(1.732). Thus, the total length= AB=OA+OB= 120*2.732=327.84.

• ## Question: A cylindrical boiler, 5 m high, is 6 m in diameter. It has a conical lid. If the...

Posted in: AMITE | Date: 18/10/2017

ANS--D

Volume of cylindrical part = pi*3^2*5 = 45pi m^3

Volume of conical part = (1/3)*pi*3^2*2 = 6pi m^3

Hence, total volume = (45 + 6)pi m^3 = 51pi m^3 = 160.29 m^3

• ## Question: Two cones with height h and radii 'a and b are melted to form a cylinde...

Posted in: AMIE | Date: 18/10/2017

ANS--D

Total volime of two cones = volume of cylinder

=> (1/3)*pi*h*a^2 + (1/3)*pi*h*b^2 = pi * h* r^2

=> r = sqrt((a^2 + b^2)/3)

• ## Question: If curved surface area and total surface area of a cone are in ratio 13 : 18, th...

Posted in: AMIE | Date: 18/10/2017

ANS--C

(pi*r*l + pi*r^2):(pi*r^2) = 18:13 .  => r:l = 5:13 .  => r^2:(r^2 + h^2) = 25:169 .  => h^2:r^2 = 144:25 .

Hence, h:r = 12:5

• ## Question: A wire is bent into the shape of an equilateral triangle with each side 66 cm. I...

Posted in: AMIE | Date: 18/10/2017

ANS--D

Total length of the wire = 66*3 cm = 198 cm .

So, circumference of the circle = 198 cm. So, radius of the circle = 198/(2*pi) cm = 31.5 cm

Hence, area of the circle = pi*(31.5)^2 cm^2 = 3118.5 cm^2

• ## Question: A metallic cylinder with 70 cm height and base diameter 15 cm is surmounted by a...

Posted in: Mathematics | Date: 18/10/2017

ANS--B

Volume of cylinder= pir^2h 22/7×7.5×7.5×75 13258.92 cm^3 Given that 1cm^3 is equal to 10 g or 100 kg so mass of the solid is 13258.92/100 132.589 or 132.59

• ## Question: In the given figure, a sphere completely fits into a cylinder. What is the ...

Posted in: Mathematics | Date: 20/10/2017

ANS--A

Surface Area of a Sphere = 4πr^2

Curved Surface Area of Cylinder = 2πrh

Thus, ratio of Surface Area of a Sphere : Curved Surface Area of Cylinder = 4πr2 : 2πrh

or 2r:h

or d=h

Ratio 1:1

• ## Question: Puja takes 20 minutes to jog around the race course one time, and 25 minutes to ...

Posted in: Mathematics | Date: 20/10/2017

ANS--C

The average speed is 8 miles per hour.

The total time taken to complete tw course  are 20 +25 = 45 minutes.

! course  = 3 miles. So 2 course = 2 X 3 = 6 miles.

45 minutes taken to complete miles  = 6 miles

1 minute = 6 / 45

60 minutes = (6 * 60) / 45 = 8 miles

• ## Question: A mixture contains alcohol and water in the ratio 4 : 3. If 5 liters of water is...

Posted in: Mathematics | Date: 20/10/2017

ANS--A

Let us assume that the quantity of alcohol as 4x and the quantity of water as 3x.

then he said that 5 liters of water is added

4x/(3x+5)=4/5

20x=12x+20

8x=20

x=2.5

alcohol=4x

4*2.5=10 litres

• ## Question: A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes ...

Posted in: Mathematics | Date: 20/10/2017

ANS--C

The investment ratio of A&B is 3:2,

then their profit ratio must be 3:2

but  out of 100% profit, 5% was given to charity, the remaining 95% be shared in the ratio  3:2

say profit as X

then A share  95/ 100 X * 3/5  = 855     =>  X = 1500

• ## Question: The diagonal of a rectangle is cm and its area is 20 sq. cm. Help me to calculat...

Posted in: Mathematics | Date: 20/10/2017

ANS--A

Length and bredth of rectangle is l cm and b cm

(l2 + b2)^(1/2) = 41.

Also, lb = 20.

(l + b)2 = (l2 + b2) + 2lb = 41 + 40 = 81

(l + b) = 9.

Perimeter = 2(l + b) = 18 cm.

• ## Question: Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fr...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

ANS--B

The fruit content in both the fresh fruit and dry fruit is the same.

Given, fresh fruit has 68% water.so remaining 32% is fruit content. weight of fresh fruits is 100kg

Dry fruit has 20% water.so remaining 80% is fruit content.let weight if dry fruit be y kg.

fruit % in freshfruit = fruit% in dryfruit

(32/100) * 100 = (80/100 )* y

we get, y = 40 kg

• ## Question: The cost of setting up a magazine is Rs. 2800. The cost of paper and ink etc is ...

Posted in: Mathematics | Date: 20/10/2017

ANS--D

Total Cost => Set up Cost 2800 + cost of Paper 7 ink 1600+ printing cost 3200 => 7600

Total Sales => 1500*5 =>7500

Let, money obtained from advertising = x

then Profit = sales - cost

=> 25% of 7500 = (7500+x) -7600

=> 1875 = -100 + x

=> x = 1975

• ## Question: The number of oranges in three basket are in the ratio 3 : 4 : 5. How should I c...

Posted in: Bank Clerical | Date: 20/10/2017

ANS--B

Let, B1 : B2 : B3 = 3x : 4x : 5x Again, B1 : B2 : B3 = 5y : 4y : 3y Number of oranges remain constant in third basket as increase in oranges takes place only in first two baskets. Hence, 5x = 3y and, 3x : 4x : 5x → 9y /5 : 12y /5 : 15y /5 = 9y : 12y : 15y And, 5y : 4y : 3y → 25y : 20y : 15y Therefore, Increment in first basket = 16. Increment in second basket = 8. Thus, Required ratio = 16 /8 = 2 : 1

• ## Question: The difference between simple and compound interest for the fourth year is Rs. 7...

Posted in: AMITE | Date: 20/10/2017

ANS--C

CI for the 4th yr = CI after 4 yrs - CI after 3 yrs = Amt. after 4 yrs - Amt. after 3 yrs = P*[(1.2)^4 - (1.2)^3] = 0.3456P .

SI for the 4th yr = SI for the 1st yr = 0.2P .

So, diff. betn CI and SI for 4th yr = 0.3456P - 0.2P = 0.1456P .

ATP, 0.1456P = Rs. 7280.  => P = Rs. 50,000

• ## Question: The average temperature for Wednesday, Thursday and Friday was $$40^0$$C. The av...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

ANS--A

Temp. on Wednesday = [40*3 - (41*3 - 42)] deg = 39 deg

• ## Question: A train 120 meters long is running with a speed of 60 km/hr. In what time will i...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

ANS--A

Total speed of train and boy = (60+6)km/h = 18.33 m/s

Distance covered = 120 m

Hence, time taken = 120/18.33 s = 6.54 s

• ## Question: Sima and Ayesha invest Rs.21000 and Rs.17500 respectively in a business. At...

Posted in: Mathematics | Date: 20/10/2017

ANS--A

Sima:Ayesa= 21000:17500= 6:5 Total profit= Rs. 26400 So, Sima gets= 6×26400/(6+5)= 6×26400/11=6×2400=14400

• ## Question: A division of a company consists of 7 men and 5 women. If 2 of these 12 employee...

Posted in: Mathematics | Date: 20/10/2017

ANS--D

For only women selected means we chose 2 from 5 so 5C2 and total is 12C2

so probability= 5C2/12C2=5/33

• ## Question: Suresh runs 25% faster than Bikash and is able to allow Bikash a lead of 7 meter...

Posted in: AMITE | Date: 20/10/2017

ANS--B

Let Bikash runs = x meters

Then, x*25/100 = 7

=> 25x =700

=> x = 28 meters

The length of race = 28+7 => 35 meters

• ## Question: The driver of a maruti car driving at a speed of 68km/h locates a bus 40m ahead ...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

ANS--D

Relative speed = 68 -x Distance traversed= 0.1km Time interval =1/36 hrs 1/36 = 0.1 /(68-x) 5/18 = 1/(68-x) X=32

• ## Question: AD is a line segment B and C are points in the interior, such that AC=BD. How ca...

Posted in: Mathematics | Date: 20/10/2017

Let,point C lie closer to point A and point B closer to D. Given that, AC=BD. Now,AB= AC+ BC and CD= BD+ BC. BC being common and AC= BD, we have AB = CD. Had the case been reverse,that's B been closer to A and C being closer to D, AB= AC- BC and CD=BD- BC. Then again, AB= CD

• ## Question: Rohit is standing facing sun in the evening. He starts walking towards right. Af...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

Rohit is standing facing sun in the evening,    i.e. he is facing west

he starts walking towards right   i.e. walking towards north

Then he take left turn   i.e. walking towards west

Then he take right turn    i.e. walking towards north

And then he take right turn  ie. walking towards east.

so, now he is walking towards east.

• ## Question: The ratio between the ages of a father and his son four years ago was 19 : 6. If...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

ANS--A

4 years ago the the ratio between the ages is 19:6. Ao the difference=19-6=13 The ratio 13:26=1:2 Therefore the ages four years back will be 19×2 and 6×2. That is 38 and 12. So the present ages are 38 + 4 and 12+4. That is 42 and 16. Therefore the ratio between the present ages are 42:16. That is 21:8

• ## Question: A sum of money fetches Rs. 240 as simple interest after 6 years at the rate of 5...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

Simple Intereest =(P x R x T)/100

240 = (P x 5 x 6)/100

​                          Hence P =Rs. 800

• ## Question: In an organisation, the total number of employees is 5000. If the total strength...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

ANS--C

the total no. of employees at present is 5000

the no. increases @2% every year

so for the first year the no. of employees would be 5000+(2%*5000)=5100

during the second year the no. of employees would be 5100+(2%*5100)=5202

so total no. of employees after 2 years =5202

• ## Question: A mixture of 25 kg of spirit and water contains 20% water. How much water must b...

Posted in: Mathematics | Date: 20/10/2017

Water content = 25 (20%) = 5 kg.

If x kg is added then percent = (5+x)/(25+x) = 1/3

i.e. 15+3x = 25+x

x = 5 kg.

• ## Question: If A 280 m long train crosses a platform thrice its length in 50 seconds. What i...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

It "crosses" the platform. Means it travels the distance equal to platform pluse its own length. so, x = 280x3 + 280 = 1120m t =50 v = x/t = 1120/50 m/s to convert it into kmph multiply by 18/5 (remember this) v = 112/5x 18/5 = 896/25 = 36kmph approx

• ## Question: A, B and C together can finish a work in 4 days. If A alone can finish the same ...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

A, B, C  together can finish the work in 4 days

Hence the work is done in one day by A, B, C together is = 1/4

It can get by adding one day work of all the individuals i.e. 1/4=(1/12+1/18+1/C)

1/4=5/36+1/C

1/4 - 5/36=1/C

1/C=1/9

Therefore   C can finish the work alone in 9 days.

• ## Question: Pipe A can fill a tank in 8 hr and pipe B can fill it in 6 hr. If they are opene...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

As per given data, A can fill 1/8 tank in 1 hr and B can fill 1/6 in 1 hr. If A is opened first 1/8 + 1/6 + 1/8 + 1/6 + 1/8+1/6+1/8+1/6=1 in this fashion the tank will get full in 7 hrs.

• ## Question: The cost price of an article is Rs. 16. The percentage of profit when wrongly ca...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

ANS--D

{(x -16)/x}*100 = x.

=> By solving, x = 80 or 20

so x=20

• ## Question: The marked price of a vase is 30% above the cost price. After allowing a discoun...

Posted in: Mathematics | Date: 20/10/2017

ANS--C

Let Cost Price = Rs. 100

Marked Price = 100+(100*30/100) = Rs. 130

Discount = 130*20/100 => Rs. 26

Sales Price = 130-26 => Rs.104

Profit = 104-100 => Rs. 4

% Profit => 4/100*100 => 4%

• ## Question: Sara, Bula and Kamal together can finish a work in 4 days. If Sara alone can f...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

ANS--A

Sara can finish the work in 12 Days. In I day she does 1/12 parts of the work

Bula can finish the work in 18 Days. In I day she does 1/18 parts of the work

Kamal can finish the work in d Days. In I day she does 1/d parts of the work

They together can complete in 4 days. In I day they can do 1/4 parts of the work

Hence 1/12+1/18+1/d=1/4 so 1/d= 1/4-1/12-1/18= 1/9

Hence Kamal can complete the work in 9 days

• ## Question: The total marks obtained by a student in Physics, Chemistry and Mathematics toge...

Posted in: Bank PO | Date: 20/10/2017

ANS--A

P+C+M = C+120

=> P+M = C+120-C

=> P+M = 120

Average = 120/2 => 60

• ## Question: In a certain shipment, 2% of the total number of boxes were damaged. If the loss...

Posted in: Mathematics | Date: 20/10/2017

Let Total Boxes = 100

Damaged Boxes = 100*2/100 => 2

Loss per Damaged Box = 2*35 => Rs. 70

When loss is 70 there are total no of boxes =100

When loss is 700 there are total no of boxes =100 / 70*700 => 1000

• ## Question: The ratio of males to females in a village is 3 : 2. 20% of the males and 25% of...

Posted in: Mathematics | Date: 20/10/2017

If total population is 500, then 300 males and 200 females

Of these, 60 males and 50 females are graduates.

Hence 110/500 i.e. 22% are graudates.

• ## Question: Five persons P, Q, X, Y and Z are sitting in a park. P is the mother of X who is...

Posted in: Bank PO | Date: 23/10/2017

P is the mother-in law of Z

• ## Question: In a row, K is 38th from right and P is 13th from left. K and P are immediate ne...

Posted in: Bank PO | Date: 23/10/2017

Since K and P are immediate neighbours.

Total number of people=38+13=51

• ## Question: 'A' alone can complete a job in 4 days. He is twice as fast as B, while ...

Posted in: Bank PO | Date: 23/10/2017

A can do work in 4 days. One day work of A is 1/4.

B can complete same work in 8 days.( as A is twice efficient as B) One day work of B is 1/8.

C can do same work in 16 days. (as B is twice efficient as C) One day work of C is 1/16.

If all of them work together then in one day they can complete (1/4+1/8+1/16= 7/16) of the work .

So they will take 16/7 days for them to complete work when all work together.

• ## Question: A 180 m long train crosses another 270 m long train running in the opposite dire...

Posted in: Mathematics | Date: 23/10/2017

Relative velocity = v1+v2 = 60+v2 kmph

Distance = l1+l2 = 180+270 m = 0.45 km.

0.45 = 10.8(60+v2)/3600

60+v2 = 150

v2= 90kmph

Speed of second train=90 kmph

• ## Question: When 30% of one number is subtracted from another number, the second number redu...

Posted in: Bank PO | Date: 23/10/2017

let the two numbers be x and y.

y-0.3x=3y/4

y-3y/4=0.3x

y/4=0.3x

dividing both sides by y we get

1/4=0.3(x/y)

so x/y=10/12=5/6

so the rato=5:6

• ## Question: How should I calculate the average number of visitors in a theme park from Febru...

Posted in: Bank PO | Date: 23/10/2017

ANS--B

The number of visitors in January was 960.

The average number of visitors January-July is 870

∴ Total number of visitors January-July is 870 X 7= 6,090.

∴ Total number of visitors February-July =6,090-960= 5,130

Actual number of visitors in August was 827

∴ Total number of visitors February -August =5,130+827= 5,957

∴ Average number of visitors February-August= 5,957/7=851

• ## Question: Sreekumar, Pete and Ahmed started by a bussiness of online teaching by inve...

Posted in: Mathematics | Date: 23/10/2017

We multiply the capital by number of months remained in the business.

For Sreekumar, 30000(6) +21000(6)= 306000

For Pete 30000(6)+18000(6) = 288000

For Ahmed 30000(6)+35000(6) = 390000

Hence ratio of profit share = 306:288:390

Ahmed share = 390(88560)/984

=35100

• ## Question: The perimeter of a rectangle of length 16cm and breadth 24 cm is same as the per...

Posted in: Mathematics | Date: 23/10/2017

ANS--B

Side of the square = 2(16+24)/4 = 20 cm.

Circumference of semi circle with radius 10 cm  = 3.14(10) = 31.4 cm=31 cm

• ## Question: A pipe P can fill a tank in 12 hours. Another pipe Q can fill the tank in 18 hou...

Posted in: Bank PO | Date: 23/10/2017

ANS--D

In 1 hour P will fill up 1/12th of the tank and in 1 hour Q will fill up 1/18th of the tank.

In 2 days (1/12 + 1/18)= 5/36 parts of the tank will be filled.

In 14 days 5/36*7=35/36 part will be filled

The remaining portion is 1/36 which can be filled by P in 12/36 days i.e 0.33

Total days=14.33 days

• ## Question: A storekeeper gave 20% discount on an article and earned 20% profit on it. If he...

Posted in: Mathematics | Date: 23/10/2017

ANS--C

Let the MRP be 100

After 20% discount S.P=80 and profit%=20

C.P=S.P/1.2=80/1.2

When 10% discount is given, S.P=90

profit=SP-CP=90-80/1.2=108-80/1.2=28/1.2

Profit%=Profit/cp*100

=(28/1.2)/(80/1.2)*100=28/80*100=35%

• ## Question: ABC is a vertical tower of height H. The angle of elevation of B from a point P,...

Posted in: AMIE | Date: 23/10/2017

ANS--D

Let AB= x and AC=y

Tan30 = x/2a => 1/√3= x/2a => x=2a/√3

Tan60=y/a => √3 =y/a => y= a√3

AB/BC = x/(y-x)  => (2a/√3)/(√3a-2a/√3) = 2:1

• ## Question: In a triangle ABC, PQ is parallel to the base BC. The line segment BQ and CP mee...

Posted in: Mathematics | Date: 23/10/2017

ANS--D

Ratio between sides = square root of ratio between areas

= 3:1

• ## Question: The diagonal of a rectangle is $$\sqrt{41}$$ cm and its area is 20 sq. cm. what ...

Posted in: Mathematics | Date: 23/10/2017

ANS--A

l^2 + b^ = d^2, l^2 + b^2 = 41 and lb = 20.

(l+b)^2 = l^2+ b^2 + 2lb = 41 + 2x20 = 81, l+b = 9,

P = 2(l+b) = 2x9 =18

• ## Question: Help me to calculate the time taken by the light to pass through a nucleus of di...

Posted in: Mathematics | Date: 23/10/2017

Here,

Distance=1.56 x10^16m

Speed of light =3 x10^8m/s

Time =?

speed= dist/time

time=dist/speed

=1.56 x10^-16 /3 x10^8

=0.52 x10*-24sec

• ## Question: A train takes 18 sec to cross a station which is 162 m long and takes 15 sec to ...

Posted in: Mathematics | Date: 23/10/2017

f length =l, then time for 162+l metres  is 18 seconds and time for 120+l is 15 sec

Speed is the same. Hence 162+l/18 = 120+l/15

Cross multiply and simplify :   810+5l = 720+6l

l = 90 metres.

• ## Question: The ratio of speeds of two cars is 2 : 3. If the distances they travel are in th...

Posted in: Mathematics | Date: 24/10/2017

ANS--B

Let the speed be 2v and 3v and distance be 3d and 7d

Time for first car=3d/2v

Time for second car=7d/3v

Ratio of time taken=3d/2v:7d/3v=9:14

• ## Question: The selling price of an article is reduced from Rs. 1080 to Rs. 1026, which resu...

Posted in: Bank PO | Date: 24/10/2017

4% of CP = 1080-1026 = 54 so CP= 1350

SP for 4 % profit = 1350+ 54 = 1404

• ## Question: Five persons P, Q, X, Y and Z are sitting in a park. P is the mother of X who is...

Posted in: Bank PO | Date: 25/10/2017

P is the mother-in-Law of Z

• ## Question: P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a square table. The one who sits at...

Posted in: Bank PO | Date: 25/10/2017

U sits immediate right of the Q.., from left to right: P,T,R,W,U,Q,V,S..., as Q is from India his rigth is left as per answer.

T,W,Q,S are from India, and remaining people from Japan.

• ## Question: A, B, U, V, W, X, Y and Z are 8 branches of a school. X is 5.5 units to the east...

Posted in: Bank PO | Date: 25/10/2017

Distance between T and Z =[(Distance between T and U) +(Distance between U and Z) ] units

=(7.5+8)units=15.5 units

1 unit=2 km then 15.5 units=15.5*2=31 km

• ## Question: A, B, F, K, M, S, R and Z are 8 members of the family. No member of the family h...

Posted in: Bank PO | Date: 25/10/2017

F is paternal grandmother to Z

• ## Question: In a row, the position of Atul is 12th from left and that of Sonal is 15th from ...

Posted in: Bank PO | Date: 25/10/2017

Sonal is at  5th to the left of Atul who is at 12th. So the posititon of Sonal is 7th from left and 15th from right. So, there are 21 persons in the row.

• ## Question: Three dice are rolled. The probability of getting the same number on the three d...

Posted in: Bank PO | Date: 25/10/2017

ANS--B

The probability is 1/36.

Any number can appear on first dice in 6 ways.

The same has to appear on second and third which is possible in one way only.

So required probability = 1*1/6*1/6 = 1/36.

• ## Question: Twice the age of John when added to the sum of age of Ben and Sam, the total is ...

Posted in: Bank PO | Date: 25/10/2017

ANS--A

2j+b+s = 47 -(i)

j+3b+s= 54 - (ii)

3j+b+3s = 98 - (iii)

(i) + (ii)-(iii) gives

3b-s=3 - (iv).

2*(ii)-(i) gives

5b+s=61-(v)

8b =64=> b=8.

Age of ben is 8 years

• ## Question: A can complete a task in 24 days and B can complete the same task in 30 days. Th...

Posted in: Bank PO | Date: 25/10/2017

ANS--B

A completes 1/24 and B completes 1/30 part of work in a day.IF A & B alone have worked for 10 days then part of work done by them would be = 10*(1/24 + 1/30) = 10* (9/120) = 3/4 of the work. Now remaining work has been completed by C.

Hence out of total Rs. 2000/- C will get money according to the ratio 25% of Rs.2000 = Rs 500/-

C will get Rs. 500/-

• ## Question: There are 8 eight members A, B, C, D, E, F, G and H in a family. C is the daught...

Posted in: Bank Clerical | Date: 25/10/2017

ANS--D

Father in law.

• ## Question: A wheel is moving at the rate of 140 revolutions per minute. If radius of the wh...

Posted in: Mathematics | Date: 25/10/2017

ANS--B

The wheel moves at 140 rev/min. In 1 hour it is 140 X 60 rev.

In I rev the wheel will travel 2πr cm = 2X 22/7X 35 cm = 2X 22/7X 35 X10-5 kms

In 1 hour it will travel    140 X 60 X2X 22/7X 35 X10-5 = 18,480 X 10-3 Kms = 18.48 Kms

• ## Question: A manufacturer is selling 900 gm rice at a cost of a kilogram to the trader at a...

Posted in: Bank PO | Date: 25/10/2017

ANS--A

Let the price of 1gm rice be Re.1

Therefore, price of 1000gm i.e, 1kg is Rs.1000 (this is the C.P of the manufacturer)

S.P of the manufacturer= 114/100 of Rs.1000 =Rs.1140

Now for calculating the net profit %, it should be kept in mind that the manufacturer is giving 900gm and not 1000gm.

So, C.P of the manufacturer should be taken as Rs.900 ( price of 1gm is Re.1)

Net profit % = (1140-900)/900 * 100

= 26.67%

• ## Question: Help me to find the ratio of the following: (a) Speed of a cycle 15 km per ho...

Posted in: Mathematics | Date: 30/10/2017

a) Speed of cycle/speed of scooter=15/30=1/2=1:2

b) 5m/10km=5/10000=1:2000

c)50paise/Rs5=50/500=1:10

• ## Question: A man rows at the rate of 5 km/hr in still water. If the river is flowing at the...

Posted in: Bank PO | Date: 10/11/2017

ANS--D

Let the distance =x

Speed upstream=5-1=4km/h

speed downstream=5+1=6km/h

Time taken upstream=x/4

Time taken downstream=x/6

Total time taken=x/4+x/6

Now x/4+x/6=75/60

(6x+4x)/24=5/4

10x=5/4*24

10x=30

x=3 km

• ## Question: Three horses are tethered at the three corners of a triangular plot of sides 12 ...

Posted in: Mathematics | Date: 13/11/2017

ANS--C

Since it is a Right angle triangle

Area of triangle=1/2*16*12=96 sq m

Area of plot grazed=x/360*22/7*7*7+y/360*22/7*7*7+z/360*22/7*7*7

22/7*7*7(x+y+z)/360

Since x+y+z=180

So Area=22/7*7*7*180/360=77 sq m

Ratio=77:96

• ## Question:  Circumference of a circle is equal to the perimeter of a square. If perime...

Posted in: Mathematics | Date: 13/11/2017

Perimeter of the square = 44

Or, 4*a = 44

Therefore, a = 11 (where a is the lenth of a side of square)

Hence, area of square is a2 = 11*11 = 121 cm2

According to question,

Circumference of circle = 44

Or,                                  = 44

Therefore, r = 44*7/44 = 7 cm

Radius(r) of the circle is 7 cm

Thus, area of the circle =  = 22*7*7/7 = 154 cm2

Therefore the difference between the area of square and circle is 154 – 121 = 33 cm2

• ## Question: Raman deposited Rs. 500 in a bank and got Rs. 583.20 in 2 years compounded annua...

Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017

ANS--B

According to question,

Principle(P)=500

Compound Amount(C.A)=583.20

Time(T)=2 years

Now, applying the formula of compound amound, we have,

C.A = P(1+R/100)2

Or, 583.20 =500(1+R/100)2

Or, 583.20/500 = (1+R/100)2

Or, (1.1664)1/2 = 1+R/100

Or, 1.08 – 1 = R/100

Or, 0.08 = R/100

Now, cross multiplying,

R = 8     (where R = Rate)

Now, from question,

Rate has been increased by 2%

Previous rate as we found(R) = 8%

And , the given time(T) is 1 year

Therefore, the new rate of interest (Rn) = 8% + 2% = 10%

So new Compound Amount with new Rate,

C.A = P(1+R/100)T

= 500(1+10/100)1

= 500(110/100)1

= 500(1.1)1

= 500*1.1

= 550

Therefore,  the new Compound Amount after 1 year with 10% Rate will be Rs.550

• ## Question: A and B borrow a total sum of Rs. 30,000 at simple interest from C at 4% p.a. fo...

Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017

ANS--B

Let the sum borrowed by A be and by B be y

Interest paid by A = IA= x*4*5/100 and Interest paid by B = IB= y*5*4/100

Since interest paid by A is double that of B's; IA=2(IB) =>​ x/5 = 2y/5 =>​ x = 2y

x + y =30,000 =>​ ​ 2y + y = 30,000  =>​ y = 10,000. Therefore, x = 20,000

Sum borrowed by A is Rs. 20,000

• ## Question: Two trains start at the same time from station A and station B and proceed towar...

Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017

ANS--B

Let, both the trains start at t=0 from their respective stations.

Given that they proceed towards each other.

Let T1 be the train starting from station A and T2 be the train from station B.

T1 has speed 16 kmph, and T2 has speed 21kmph.

Let us suppose that they meet each other after ‘x’ hours, also suppose that T2 has travelled 60 km more than T1.

Now,

Distance travelled by T1 = 16*x

Distance travelled by T2 = 21*x

So, according to the given condition,

21x – 16x = 60

Or,          5x             = 60

Or,          x               = 60/5

Or,          x               = 12

Now,

Distance travelled by T1 = 16*12 =192

Distance travelled by T2 = 21*12 = 252

Therefore,

The distance between station A and station B = Distance travelled by T1 + Distance travelled by T2

= 192+252

= 444 Km

• ## Question: Excluding stoppages, the average speed of a bus is 45 kmph and including stoppag...

Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017

ANS--B

Due to stoppage the bus travels (45-36) = 9 kms less.

Time taken for traveling 9 kms = 9/45*60= 12 mins

• ## Question: The marked price of a laptop is $1050. If it is sold at a discount of 10% yieldi... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--B Marked Price of the laptop(M.P) =$1050,  Discount(D) = 10%,  Profit(P) = 25%

Now, Price after 10% discount = 1050 – 10*1050/100 = 1050 – 105 = 945 (dollar), So selling price (S.P) = $945 After giving discount profit is 25% Now, P = (S.P – C.P)*100/C.P (C.P = cost price) Cross multiplying, Or, 25 * C.P = 100*S.P –100* C.P Or, 125*C.P = 100*945 Or, C.P = 94500/125 = 756 Cost price of the laptop was$756

• ## Question: At present, Reena's age is eight times her daughter's age. Eight years f...

Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017

ANS--A

Let Reena's age be x years and her daughter's be y years.  x=8y

Eight years from now, (x+8)/(y+8)= 10/3 => 3x+24 =10y+80 => 24y+24= 10y+80  => y=4. Therefore, x = 8*4=32

Reena's present age is 32 years

• ## Question: ‘Army’ is related to ‘Land’ in the same way as ‘Na...

Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017

ANS--C (Water)

• ## Question: D M % 5 R * E J 9 1 P B 3 # 6 A N T $I 2 G 4 H W 8 F @ T U 7 Which of the fo... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--D (1) • ## Question: D M % 5 R * E J 9 1 P B 3 # 6 A N T$ I 2 G 4 H W 8 F @ T U 7 What should com...

Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017

• ## Question: Village K is towards which direction of village N? I.  Village M is to t...

Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017

ANS--C

• ## Question: In a row of boys, Prakash is sixth from the right and Bimal is fifth from t...

Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017

ANS--B

1_2_3_4_5_6_7_8_9_10_11_12_13_14_15_16_17_18

Before, 5th fm right  →   B                                     P →  6th from left

After                                P                                     B

Bimal is fifth from left and Prakash 6th from right. When they interchange Bimal is thirteenth from left. i.e. 13th from right = 6th from left => there are 13+6-1 =18 positions. Hence after interchange, Prakash is 14th from the right.

• ## Question: M 9 N & B 8 4 C R D K W % A 2 E J $7 X A 3 U Q Y 6 G S H @ L T Whi... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: Andy, Bond, Catelyn, David, Eerie and Franky are six members of a family. Cately... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--C • ## Question: Five persons are standing in a line facing the north. One of the two persons at ... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: Five persons are standing in a row. Megha is to the left of Neha. Oman is to the... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: Mona travelled 3 km southwards. Then, she turned right and travelled 5 km. Then ... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--C • ## Question: In a certain code language 'FIGHTER' is written as 'HTERFIG'. Ho... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--D • ## Question: Akash started from point A towards south and travelled 5 km, then he turned righ... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: A man walks around a circular park 4 times in 15 minutes. The radius of the park... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--B Total dist. = 4*2*(22/7)*35 m =880 m Time = 15 mins Speed = (880/15)*60/1000 k/hr = 3.52 km/hr • ## Question: A man walks around a circular park 4 times in 15 minutes. The radius of the park... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--B Total dist. = 4*2*(22/7)*35 m =880 m . Time = 15 mins. So, speed = (880/15)*60/1000 k/hr = 3.52 km/hr • ## Question: How many pairs of letters are there in the word ‘CHAIR’ which have a... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--B • ## Question: In the word EXTRA, two letters have as many letters between them in the word as ... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--B • ## Question: Which of the following words will come at the third place if all of them are arr... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--E • ## Question: Which of the following words will come at the third place if all of them are arr... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--B • ## Question: If a word is typed that is not in a dictionary, a _______ wavy underline appears... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: _______ controls the way in which the computer system functions and provides the... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--B • ## Question: The time it takes for a device to locate data and instructions and make them ava... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--D • ## Question: If you wish to extend the length of the network without having the signal degrad... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: Word processing, spreadsheet and photo-editing are examples of Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: The number of pixels displayed on a screen is known as the screen Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: In a database, a field is a Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: In November 2012, the Union Cabinet of India approved levy of about ________ rup... Posted in: Bank PO | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--C • ## Question: In November 2012, the Sultanate of Oman issued an official decree banning the im... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: Who among the following succeeded Hu Jintao as the General Secretary of the Comm... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--B • ## Question: Whose autobiography is Matters of Discretion? Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--C • ## Question: Who among the following has written “Identity and Violence: The Illus... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--C • ## Question: Ekuverin 12 was a joint military exercise between ______ conducted in November 2... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: The Finance Commission of India was established under Article 280 of the Indian ... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--E • ## Question: Who among the following became the Chairman of Tata Sons following the retiremen... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--E • ## Question: Who among the following founded the Servants of India Society` in 1905? Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: How many regional offices does the Reserve Bank of India have? Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--D • ## Question: The book My Father, Our Fraternity: The Story of Hafiz Ali Khan And My World is ... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--C • ## Question: A joint military exercise with Russia, was held in Mumbai in the end of 2012. Th... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--D • ## Question: Anna Ushenina, claimed the World Women’s Chess Championships in December 2... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--C • ## Question: Norman Joseph died in December 2012, he was best known as one of the inventors o... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--C • ## Question: In December 2012, Arun Mishra was appointed Chief Justice of Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: If football is called cricket, cricket is called basketball, basketball is calle... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: If segment is coded as rffndor, then ritual is coded as Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--B • ## Question: Help me to complete the following series. b - aa - ab - aa - a - b Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--D • ## Question: Complete the series A, E, I, M, Q, U, _ , _ Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--B • ## Question: If PROMPT is coded as QSPLOS, then PLAYER can be coded as Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: If in a certain code, RANGE is coded as 12345 and RANDOM is coded as 123678, the... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--D • ## Question: How can Rs. 625 be divided among A, B and C so that A gets $$\frac{2}{9}$$&... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--D LET B=X A=2/9X C=3/4*2/9=X/6 A+B+C=2/9X+X+X/6=625 X=450 A'share=2/9*450=100 B'sahre=x=450 C'share=450/6=75 • ## Question: Successive discounts of 10% and 20% are equivalent to a single discount of Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--B 100*90/100*80/100=72% Hence discount=100-72=28% • ## Question: Simple interest on a sum of money for 3 years at 5% is Rs. 1260. Find the compou... Posted in: Mathematics | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--A SI for 1 yr = Rs. 420 . => P = Rs. 8400 . => CI for 6 months = Rs 210 . Thus, P for next 6 months = Rs. (8400 + 210) = Rs. 8610 . Now, CI for next 6 months = Rs. 215.25 . Hence, total CI for 1 year = Rs. (210 + 215.25) = Rs. 425.25 • ## Question: A sum of money lent at compound interest amounts to Rs. 23820.32 in three years ... Posted in: Mathematics | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--D (25249.54 - 23820.32)/23820.32*100 = 6 • ## Question: What should come in place of the question mark (?) in the following question? ... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--C 45/100×66+28/100×450 =297+126 =423 • ## Question: What is the compound interest accrued on an amount of Rs. 45,000 in two years at... Posted in: Bank Clerical | Date: 13/11/2017 ### Answer: ANS--C (45000*9%) + (45000+9%)*9% • ## Question: The number of significant digits in 2,076 is Posted in: AMIE | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--D There are 4 significant digits • ## Question: A car having an initial speed of 16 metres per second is uniformly brought to re... Posted in: AMIE | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--A First applying, v = u + a.t, Here v=0, u=16 and t=4 sec we get a = -4 m/s^2 Again applying v^2 = u^2 - 2.a.s , we get, s = 32 m • ## Question: There are 60 students in a class. These students are divided into three groups A... Posted in: GATE Exam | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--D Information given is not adequate to provide answer so • ## Question: Let N = 14 x 21 x 1423 x 1425. What is the remainder when N is divided by ... Posted in: GATE Exam | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--D Let N1, N2, N3 be numbers which when divided by a divisor D, give quotients Q1, Q2, Q3 and remainders R1, R2, R3… respectively. Now, Remainder of (N1X N2XN3)/D => Remainder of (R1XR2XR3)/D. Therefore, Remainder of (14X 21X1423X1425)/12 => (2X9X7X5)/12 => (18 X35)/12 => (6X9)/12 => 6 • ## Question: A pair of CAPITALISED words shown below has four pairs of words. The pair of wor... Posted in: GATE Exam | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--A • ## Question: Which one of the following is the antonym of the word SILENCE? Posted in: GATE Exam | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--B • ## Question: In a group of 50 persons, everyone takes either tea or coffee. If 35 take tea an... Posted in: AMIE | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--B n(T)=35 n(C)=25 n(T and C)=35+25-50=10 n(T) only=35-10=25 • ## Question: 2$$^{73}$$ - 2$$^{72}$$ - 2$$^{71}$$ is same as Posted in: GATE Exam | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--C 2^(73) – 2^(72) – 2^(71) = 2^(71) x {2^(2) – 2^(1) – 1} =2^(71) x (4 – 2 – 1) =2^(71) x (1) =2^(71) • ## Question: Which of the following is an antonym of the word PROFESSIONAL? Posted in: GATE Exam | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--C • ## Question: A bag contains 18 coloured pens. Seven are yellow, six are blue and five are gre... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: • The total number of pens are 18. • There is only one colour that is neither green nor blue and it is yellow. • The number of yellow pens is 7. • The number of ways 1 pen can be picked from all the 18 pens is 18C1. So that is the denominator of the probability. • The number of ways 1 pen can be picked from 7 yellow pens is 7C1 so that's the numerator of the probability. • i) Therefore the the required probability is 7C1/18C1 = 7/18 • There are total (7yellow + 5green)=12 pens that are not blue. • ii) Therefore the required probability is 12C1 / 18C1 = 12/18 = 2/3 [ - ] • ## Question: From a well shuffled deck of 52 cards, one card is drawn. Plaese help me to find... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: 1) Total no of cards= 52 No of Aces = 4 P(ace) = 4/52 = 1/13. 2) P(not red) = 1 - P (red) Total no of cards =52 No of red cards = 26 P(not red)= 1 - (26/52) = 1 - (1/2) = 1/2 • ## Question: The speed of a boat in still water is 20 km/hr. If the boat goes 10 km upstream ... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: Please mention the time taken to return to original position. It is missing from the question. • ## Question: Rani bought 200 shares each of face value Rs. 15. If she gets Rs. 300 as dividen... Posted in: AMIE | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--B Total value of share = 200 x 15 = Rs 3000 Total dividend received = Rs 300 So rate of dividend = (300/3000) x 100 = 10% • ## Question: What sum of money should a man invest in Rs. 20 shares selling at Rs. 40 to obta... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--C Each shares (of Rs 20/-) gives 8% dividend = 8/100*20 = Rs 8/5 The man can earn Rs 8/5 from 1 shares ؞ He can earn Rs 1,000 from 1/8/5*1000 = 5000/8 = 625 shares. Now each Rs. 20 shares is selling at Rs 40. ؞ To buy 635 shares he need to invest Rs 40 * 625 = Rs 25,000 • ## Question: In an isosceles triangle, the coordinates of the end points of the base are (8, ... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--C By using distance formula, Distance between two possible vertices = √{(x2-x1)^2 + (y2-y1)^2} = √{(14-8)^2 + (3-3)^2} = √ 6^2 = 6 cm • ## Question: A ladder is placed along a wall such that its upper end is resting against a ver... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: Let, the reqd. height be h m. Here, h/2 = tan 60 = root3 . Hence, h = 2*root3 m = 2*1.732 m = 3.464 m • ## Question: From the top of a cliff, 80 metres high, the angles of depression of the top and... Posted in: AMIE | Date: 17/11/2017 ### Answer: Let the height of the tower be x m and the separation distance between the cliff and the ower be y m So tan 45 = 1 = 80/y. This gives y = 80 m Also tan 30 = 0.577 = (80-x)/y = (80-x)/80 . This gives x = 33.84 metre • ## Question: The marked price of an article is Rs. 5000. A shopkeeper buys the article at a d... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: Shopkeeper buys at 20% discount or at Rs 4000. ST paid by him = 5% on Rs 4000 =Rs 200 Selling price Rs 5000. Sales tax paid by customer = 7% pn 5000 = Rs 350 So Value Added Tax = 350 -200 = Rs 150 • ## Question: In the figure, AC and BD are perpendicular to the line segment CD. If CO = 5 cm ... Posted in: AMITE | Date: 17/11/2017 ### Answer: Area of triangle COA = 60 = (1/2) x 5 x AC. This gives AC = 24 cm By proportionality, BD/AC = OD/OC So BD = (OD/OC) x AC = (8/5) x 24 This gives BD = 38.4 cm Area of triangle BOD = (1/2) x 8 x 38.4 = 153.6 sqare cm • ## Question: A hollow cylinder of internal and external radii 8 cm and 10 cm respectively and... Posted in: AMIE | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--B Volume of the original hollow cylinder = 22/7 x 5 x (10 x 10 - 8 x 8)= 22/7 x 5 x 36 cubic cm.....(1) Volume of one cone = 1/3 x 22/7 x 3 x 3 x 5 = 22/7 x 5 x 3 cubic cm.......(2) Dividing (1) by (2) we get the number of cones = 36/3 = 12 • ## Question: A sum of Rs. 6800 is divided equally among some children. If the number of child... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--D Let the number of children be x So [(6800/x) - (6800(/(x +9)] = 153 This gives x(x+9) = 400 Or soving the quadratic equatuib x = 16 • ## Question: A sum of money is invested at compound interest payable annually. If the interes... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--B The compound interest in the first two successive years is Rs. 2000 and Rs. 2500 respectively, So, extra Rs. 500 interest is paid on the interest on first year, i.e., on Rs. 2000 for 1 year, therefore, rate of interest = 500 * 100 / (2000* 1) = 25% • ## Question: Anil borrowed Rs. 40,000 for 3 years under the following conditions: 15% simp... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--B Simple interest for 2 years will be 40000 x 2 x 15/100 = 12000 Amount due after two years at 15 % per annum = Rs 52000 Compund interest for the first six months for six-monthly compounding for the third year = 52000 x 0.05 = 2600 Amount after 6 months - 52000 + 2600 = 54600 Interest for the second six months = 54600 x 0.05 = 2730 So amount due after third year = 54600 + 2730 = 57330 • ## Question: The given figure shows three concentric circles bounding three regions P, Q and ... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: Radius of circle ‘p’ = 15 So Radius of circle Q = 15+ 7 = 22 Similarly Radius of circle R = 15 + 7 + 7 = 29 In Same way find areas of all circles individually as Area of circle P = 22/7*15*15 = 706.5 Similarly area of circle Q And R are resp. 1519 and 2640.74 (with help of 3.14*r*r) So area of ring Q = Area of circle Q — area of circle P = 1519– 706.5 = 812.5 cm Similarly area lf ring R = area of circle R —area of circle Q = 2640.74–1519=1121.74 centimetre • ## Question: A vertical building and a tower are on the same ground level. From the top of th... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--C Let d be the distance between the building and the tower. We get tan 60 = 30/d = 1.732. This gives d = 30/1.732 = 1.73 Let H be the height of the tower above the height of the building Now we also get tan 45 = 1 = H/17.32 = 1 This gives the dimension H = 17.32 m So total height of tower = 30 + 17.32 = 47.32 metre • ## Question: From two points A and B on the same side of a building, that are in a straight l... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--C To find th eheight of building, consider one triangle with 30 and other with 60 degree with top of building. As per one triangle with 30 point, tan 30 = h/(50+y) As per second triangle with 60 degrees , tan 60 = h/y now substituting value of y and then solving above equation , the h comes out to be 43.3 metre • ## Question: The marked price of a pair of pair of shoes is Rs. 2500 and is available at a di... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--B Market price = 2500 10% discount on the market price = 2500 * 10/100 = 250 Reduced market Price = 2500 - 250 = 2250 5% of Cash discount = 2250 * 5/100 = 112.50 New price for payment through cash = 2250 - 112.50 = 2137.50 10% Sales Tax on the price for cash payment = 2137.50 *10/100 = 213.75 FINAL amount to be paid by customer by CASH = 2137.50 + 213.75 = Rs. 2351.25 • ## Question: It is said that the sun becomes visible before the actual rise and remains visib... Posted in: AMIE | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--D • ## Question: Which of the following physical quantity is dimensionless? Posted in: AMIE | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--B • ## Question: There is a small land mass in the middle of a river with a tree of height 25 m. ... Posted in: Mathematics | Date: 17/11/2017 ### Answer: Taking the respective distances x and y, Here, cot 30 = x/25 and cot 45 = y/25 Or, x = 25*root3 and y = 25 Hence, total width of the river = x + y = 25(root3 + 1) m = 25*2.732 m = 68.3 metre • ## Question: An aeroplane has to take a flight from an airport which is 778.5 m away from the... Posted in: AMIE | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--B an theta = 450/778.5 = 0.578 = 1/root3 (approx) Hence, theta = 30 degree • ## Question: Which of the following brands is the least expensive per ounce? Posted in: GATE Exam | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--C By simple division we get Price in Rs per oz for W = 0.035, for X it is 0.03. for Y it is 0.28 and for Z it is 0.03 respectively. So the least expensive brand is Y • ## Question: If the LCM of the first 100 natural numbers is N, then find the LCM of the first... Posted in: GATE Exam | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--B N is the LCM of first 100 natural numbers. Now 101 is a prime number, so 101 and N do not have any common factors. Hence their LCM = 101XN 102= 2X51, since 2<100 and 51<100, 102 divides N 103 is a prime number, no common factors between 103 and N 104= 52X2; since 2<100 and 52<100, 105 divides N 105 = 21X5; since 5<100 and 21<100, 105 divides N Hence, LCM of first 105 natural number is NX101X103 • ## Question: Kalicharan gets some coins made of an alloy of gold and silver. The alloy with a... Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--E Let the desired weight of the alloy containing 40 % gold be W So (0.40 W + 0.20 x 10) / (W + 100 ) = 0.32 This gives W = 150 gms • ## Question: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?... Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--B numbers 4569 4571 4576 4586 4603 4629 4666 Difference 2 5 10 17 26 37 Difference 3 5 7 9 11 • ## Question: A ‘Tumbler’ is related to ‘Empty’ in the same way as a &... Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--E • ## Question: Kuntal walks 10 kilometres towards north. From there, he walks 6 kilometres towa... Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--B North is vertically upwards 10 KM, Coming vertically downwards 6 KM . So 4 KM to North from starting point Then East is to the right 3 KM Therefore he is SQRT(3^2 + 4^2) or 5 KM • ## Question: A boat P travels 40 km upstream from point A to B in 10 hours and from point B t... Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--A A ______30___________C____10_____B Distance AC=30 Kms, AB=40 kms Let speed of boat P be 'x' speed of boat Q be 'y' and speed of stream be 'z' Relative speed of P upstream = x-y and speed of Q upstream z-y. Relative speed of P downstream = x+y and speed of Q upstream z+y. Now P travels from A to B = 40 kms upstream in 10 hours and B to A downstream in 5 hours. time =distance/speed Therfore, x-y= 40/10 =4..(i) and x+y = 40/5=8 ...(ii) solving (i) and (ii) we get x= 6 and y=2 Speed of boat P = 6 kms/hr and speed of stream = 2 kms/hr and Speed of boat Q = z-2= 30/5=6 => z= 8 kms/hr Now, P starts from A and Q starts from C and Pand Q will meet at D after t hours. t = 30/(Speed of P upstream+speed of Q downstream) = 30/(4+10) = 15/7 In 15/7 hours P will travel 15/7*4= 60/7 kms upstream from A., = 40-60/7 =220/7 kms from B. Therefore P and Q will meet at 220/7= 31.4 kms form B • ## Question: The simple interest on a sum of money at 8% p.a. for 2 years is Rs. 1300. What i... Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--D CI for 1st yr = SI for 1 yr = Rs 1300/2 = Rs. 650 . CI for 2nd yr only = Rs. [650(1 + 8/100)^1] = Rs. 702 . Hence, total CI for 2 yrs = Rs. (650 + 702) = Rs. 1352 • ## Question: The compound interest on a certain amount for 2 years at 10% per annum is Rs. 42... Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--C Let, SI for 1yr be Rs. x . ATP, x(1 + 10/100)^1 = 420 - x [i.e. the CI for 2nd yr only] By solving, x = 200 Hence, reqd. SI = Rs. 400*3/2 = Rs. 600 • ## Question: There are n taps connected to a tank. The efficiency of the nth tap is equa... Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--C Let the time taken by the nth tap to fill up the tank be tn. The efficiency of the nth tap is equal to the sum of the efficiencies of all previous taps. i.e. the time taken by the 3rd tap= sum of the time taken by 1st and 2nd tap. t3= t2+t1. t4= t3+t2+t1= (t2+t1) + (t2+t1) = 2(t2+t1) t5= t4+t3+t2+t1= 2(t2+t1)+(t2+t1) + (t2+t1) = 4(t2+t1)= 2^2(t2+t1). ؞tn= 2^(n-3)(t2+t1). the 8th tap takes 48 hours to fill the tank. ؞ t8= 2^(8-3)(t2+t1) ⇒ 2^5(t2+t1)= 48 ⇒ 2^5(t2+t1) = 48 When tap number 1to9 are working together to fill the tank it will be equal to the time taken by 10th tap 2^(10-3)(t2+t1) = 2^7(t2+t1) = 2^2*t^5(t2+t1) = 4*48 = 192 • ## Question: A group of employees is working on a project. If 10 more employees join them, th... Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--C Let, no. of original employees be x and time taken by them be t . Later, y people join them. ATP, 1st case: (x + 20).2/3*t = x.t => Solving, x = 20 2nd case: (y + 20).1/3*t = 20.t => Solving, y = 40 Hence, reqd no. of employees is 40 • ## Question: A and B started moving simultaneously from P and are going towards Q; their spee... Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--C Speed of A = 36 km/hr. Therefore, Distance traveled by A in 2 mins = 36/60*2= 12/10kms = 1200 meters Speed of B = 15 m/s. Therefore, Distance traveled by B in 2 mins = 15*120= 1800 meters Distanc ebetween them after 2 mins = 1800-1200 = 600 meters • ## Question: The average age of 8 persons in a committee is increased by 2 years when two men... Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--A If average age is increased by 2 years, total age is increased by 16 years Total age of the two women = (35+45)+16 = 96 years Average of the two women is 96/2 = 48 years • ## Question: A solution contains a mixture of liquid A and B in the ratio of 3 : 2. When 10 l... Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017 ### Answer: ANS--E In the initial solution let the volume of A be 3x and that of B be 2x. When 10 litres of solution is taken out, 6 liters of A and 4 liters of B is taken out. Then 10 liters of B is added. Therefore, (3x-6)/(2x-4+10)=1/2 => 3x-6 = x + 3 => 2x=9 => x= 9/2 => 5x = 45/2 = 22.5 Volume of initial solution = 22.5 liters • ## Question: Mr. William and Mr. John deposited a total amount of$72,000 in a common account...

Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017

ANS--C

William share: John's share = 7:9 Total amount deposited $72,000. William's share =$7/16*72,000= $31,500 John's share =$40,500.  William withdrew $7,500 and John withdrew$ x.

(31,500-7,500)/(40,500- x) = 4/5 => 24,000/(40,500-x) = 4/5 =>  x  = 40,500-30,000 = \$10,500

• ## Question: What approximate value will come in place of the question mark (?) in the follow...

Posted in: Bank PO | Date: 17/11/2017

ANS--C

40/100×620+35/100*4500+X=324×324/18 4×62+35×45+X=18×324 248+1575+X=5832 X=5832-1823=4009

• ## Question: Which of the following is a characteristic of a file server?

Posted in: Bank Clerical | Date: 17/11/2017

ANS--A

• ## Question: The ability to easily add additional users means that a network is

Posted in: Bank Clerical | Date: 17/11/2017

ANS--A

• ## Question: When was IAS officer Ajit M Sharan appointed as Member Secretary in National Com...

Posted in: Bank Clerical | Date: 17/11/2017

ANS--B

• ## Question: Anil deposits Rs. 4000 in a recurring deposit account for a period of 2 years. H...

Posted in: Mathematics | Date: 18/11/2017

ANS--C

Depositing Rs 4000 in a recurring deposit each month for two years, which is equal to 24 months. So, n=24, PMT = 4000 and FV = 106000.

Now for Annuity FV = C*/i * ((1+i)^n - 1) here i is monthly interest rate, Calculating i=0.0085 or 0.85% per month, annualizing this returns = 10% pa

• ## Question: Mr. Gupta depositsd Rs. 400 per month in a cumulative deposit account for four y...

Posted in: Mathematics | Date: 18/11/2017

ANS--C

Maturity value of a recurring deposit is given by  M =

R [ (1+i)n – 1] ——————– 1- (1+i) -1/3       Where, M = Maturity value R = Monthly Installment r = Rate of Interest (i) / 400 (Annual interest rate converted into quarterly rate) n = Number of Quarters (Assuming the compounding is done quarterly)

By putting the values given we get M= Rs21,244.00

• ## Question: In the given illustration, AC and BD are perpendicular to the line segment CD. I...

Posted in: Mathematics | Date: 18/11/2017

Triangles COA and DOB are similar by A-A axiom [since, < COA = vert. opp. <BOD, < ACO = <BDO = 90]

Since, ratio of similar sides OC and OD is 5:8, the ratio of areas of triangle DOB: triangle COA = 64:25.

Hence, area of triangle DOB = (64/25)*60 = 153.6 square cm

• ## Question: A vertical building and a tower are on the same ground level. From the top of th...

Posted in: Mathematics | Date: 18/11/2017

ANS--C

et the dist. betn. the feet of the tower and the building be d m.

ATP, 30/d = tan 60 = root3  .  => d = 30/(root3) m = 10*root3 m = 17.32 m .

Since, angle of elevation is 45, the part of height of the tower excess to the height of the building = d = 17.32 m.

Hence, the total height of the tower = (30 + 17.32) m = 47.32 metre

• ## Question: From the foot of a 50 m tall building, the angle of elevation of the top of a hi...

Posted in: AMIE | Date: 18/11/2017

Let d be the distance of the building from the foot of the hill

We can see from the sketch tan 30 = 50/d = 0.5773

That gives d = 86.61 m

Let H be the height of the hill

Again from the sketch tan 60 = H/86.61 = 1.7320

That determines the height of the hill = 1.732 x 86.61 = 150 metre

• ## Question: The cross section of a railway tunnel is a rectangle 10 m broad and 7 m high, su...

Posted in: AMIE | Date: 18/11/2017

Area of the vertical walls = 2 x 40 x 7 = 560 square metre

Area of the dome = 22/7 x 5 x 40 = 628 .5 square metre

Cost of plastering = 5 x (560+628.5) = Rs 5942.50

• ## Question: Radha invests Rs. 36000 for 1$$\frac{1}{2}$$year at the rate of 16% p.a. compoun...

Posted in: Mathematics | Date: 18/11/2017

ANS--A

A = P(1+r/n)^nt   where A=amount, P= principal, r= rate of interest in decimal, n= number of times interest compounded per year, t= time in years

A = 36000(1+0.16/2)^2*3/2 = 36000 (1.08)^3 = 36000*1.25972 = 45,349.63

Therefore, interest = Rs. A - P = 45,349.63 - 36000= Rs. 9,349.63

• ## Question: The given illustration consists of four small semicircles and two big semicircle...

Posted in: AMIE | Date: 18/11/2017

Area of the shaded region = [(pi/2)*20^2 + 2*(pi/2)*10^2] cm^2 = 300*pi cm^2  . Ans.

Perimeter of the shaded region = [4*pi*10 + pi*20 + 20] cm = [60pi + 20] centi metre

• ## Question: The length of common chord of two intersecting circles is 12 cm. If the diameter...

Posted in: Mathematics | Date: 18/11/2017

ANS--C

Joining the two centers divide the cords into two equal parts, with 12/2 = 6.5cm each.

Applying pythagorus theorem in each circle and triangle sqrt(10^2  - 6^2) +  sqrt(15^2  -  6^2)

After Calculating these all You will get  21.75 cm

• ## Question: On seeing a traffic signal 400 m ahead, a driver applied brakes to his vehicle. ...

Posted in: AMIE | Date: 18/11/2017

ANS--A

We use the formula s = ut -1/2 a t^2

So s = 15 x 60 - 0.5 x 0.3 x 60 x 60 = 360 m

So distance from signal would be 400 - 360 =40 metre

• ## Question: If 20 litres of water is added to x litres of 80% boric acid, it will become 60%...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

• In x litres of 80% boric acid,
• water content is x/5 and boric is 4x/5.
• by adding 20 litres of water ratio is (4x/5)/{20 +(x/5)} = 60/40 .
• 2 X 4x/5 = 60+3x/5 or, (8x/5 ) - (3x/5) = 60 so x= 60 lit

• ## Question: What differentiates the third generation computers from the fourth generation on...

Posted in: Computer | Date: 21/11/2017

The difference between the third generation computers and the fourth generation computers are as follows:

Third Generation

• They used integrated circuit (I.C) and large scale integration (LSI).
• They were smaller in size and called as mini computer.
• The operating speed was measured in nano seconds.
• Main memory was increased in the form of PROM and DRAM.
• Magnetic disks were used for secondary storage.
• They could understand large number of high level languages.

Fourth Generation:

• They used very large scale integration (VLSI) and microprocessor.
• They were small in size and called as micro computer.
• They could perform millions of calculations per second.
• Main memory was increased in the form of EPROM and SRAM.
• They have a large memory and high functional speed.
• Multiprocessing and multiprogramming OS (operating system) are used

• ## Question: How is the From File option different from Clip Art option in the Insert menu of...

Posted in: Computer | Date: 21/11/2017

You can just do copy then paste by the office ClipBoard

• ## Question: When will you get a '#Name error in MS Excel'?

Posted in: Computer | Date: 21/11/2017

#Name error occurs when excel didn't recognise a text in Formula

• ## Question: What are the uses of the internet?

Posted in: Computer | Date: 21/11/2017

• Communication
• Research
• Education
• Financial transactions
• Leisure
• Online booking
• Job search
• Blogging
• Shopping

• ## Question: In a stack there are 5 books each of thickness 20 mm and 5 paper sheets each of ...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

Total thickness of books = 5x20= 100mm ​Total thickness of papers = 5x0.016 = 0.08 ​Thickness of stack = 100+0.08 = 100.08 mm Thus 10.008 centimetre

• ## Question: Help me to find the value of m for which 5$$^m$$ ÷5$$^{-3}$$= 5$$^5$$.

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

from above we get m+3 = 5

therfore m=2

• ## Question: A loaded truck travels 14 km in 25 minutes. If the speed remains the same, how f...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

Distance covered in 25 min= 14 km Distance covered in 1 min= 14/25 km Distance covered in 60 min or 1 hr= 0.56×60 km Distance covered in 5 hr. = 33.6×5 km = 168 km

• ## Question: A 5 m 60 cm high vertical pole casts a shadow 3 m 20 cm long. Find at the same t...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

i shadow = 3.2/5.6 x 10.5 = 6 metre

ii length = 5.6/3.2 x 5 = ​8.75 m = 8m 75 centimetre

• ## Question: Ronita has a road map with a scale of 1 cm representing 18 km. She drives o...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

18 km = 1 cm

72km = 72/18 = 4 cm

• ## Question: Suppose 2 kg of sugar contains 9 × 10$$^6$$ crystals. How many sugar cryst...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

Given that:  2kg sugar = 9*10^6 crystals

By Unitary Method 1 kg will have = 9*10^6 /2 = 45*10^5 crystals

1.)         5 kg sugar = 5*45*10^5 = 225*10^5 crystals

2.)         1.2 kg sugar = 1.2* 45*10^5 =  54*10^5 crystals

• ## Question: In a model of a ship, the mast is 9 cm high, while the mast of the actual ship i...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

Let x be the length of model Then, 9/x=12/28 9×28/12= x x=21 centimetre

• ## Question: A machine in a soft drink factory fills 840 bottles in six hours. How many bottl...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

840 bottles in 6 hr. Then In 1 hr. 840/6=140 bottles then In 5hr. 140*5=700 bottles

• ## Question: A photograph of a bacteria enlarged 50,000 times attains a length of 5 cm. What ...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

Actual length of the bacteria is 5/50,000= 0.0001 cm (ii) Length after 20,000 enlargement 0.0001×2= 2 cm

• ## Question: You are told that 1331 is a perfect cube. Can you guess without factorization wh...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

11 as the number ending in 1 must have a digit having 1 in ones place

• ## Question: Parikshit makes a cuboid of plasticine of sides 5 cm, 2 cm, 5 cm. How many such ...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

The volume of each cuboid = 5 x 5 x 2 (lbh) = 50 cu cm

​volume of cube = l x l x l = 10 x 10 x 10 = 1000 cu cm

no. Of cubes required = 100/50 = 20​

• ## Question: A scooter was bought at Rs 42,000. Its value depreciated at the rate of 8% per a...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

Value after one year =42000 - (8/100)×42000 =42000-3360 =38640

• ## Question: The population of a place increased to 54000 in 2003 at a rate of 5% per annum ...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

In 2001 54000*(100/105)*(100/105)=48980 In 2005 54000*(105/100)*(105/100)=59535

• ## Question: Sonia invested Rs 8,000 in a business. She would be paid interest at 5% per annu...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

For 2 year

A=P (1+r/100)^n

8000* 105/100  * 105/100

=8820

For 3 yr

A=P (1+r/100)^n

8000* 105/100  * 105/100 * 105/100

=9261

interest paid during 3rd year=

amount for 3yr - amount for 2 yr

9261-8820

=441

• ## Question: A VCR and TV were bought for Rs 8,000 each. The shopkeeper made a loss of 4% on ...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

C.P of VCR = C.P of TV = 8,000.  4% loss on VCR. S.P. of VCR =96% of Rs. 8,000 = Rs. 7,680.

8% gain on TV. S.P. of TV =108% of Rs. 8,000 =  Rs. 8640.

Total S.P. = 16,320 Total C.P. 8,000 + 8,000 = 16,000

Profit/Loss % = (S.P. - C.P.)/C.P/ X 100 = 2%

• ## Question: The cost of an article was Rs 15,500. Rs 450 were spent on its repairs. If it is...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

cost = 15500, repair cost = 450

total cost after repairing = 15950

profit on cost price= 15%

selling price = (15950x15/100)+15950 = 18342.50

• ## Question: A shopkeeper buys 80 articles for Rs 2,400 and sells them for a profit of 16%. F...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

Selling price of 80 items =2400+(16/100)×2400 =2400+384=2784Rs hence selling price of one item =2784/80=Rs 34.80

• ## Question: On Sunday 845 people went to the Zoo. On Monday only 169 people went. What is th...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

percentage of 169 out of 845 is 169/845 X 100=20%

% decrease on monday = (100-20)%=80%

• ## Question: If 60% people in city like cricket, 30% like football and the remaining like oth...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

100-(60+30) =100-90= 10℅ like other games,no of people like cricket = (60/100)×5000000=3000000(thirty lakh), no of people like football = (30/100)×5000000=1500000(fifteen lakh), no of people like other game =(10/100)×5000000=500000(fife lakh

• ## Question: A football team won 10 matches out of the total number of matches they played. I...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

Let they played Xmatch , (40/100 )×X=10 or X =(10×100)/40 = 25

• ## Question: 72% of 25 students are good in mathematics. How many are not good in mathematics...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

answer is 72% of 25 = 18 are good in mathematics Therefore 25-18 = 7 are not good in mathematics

• ## Question: Help me to find the ratio of the following: (a) Speed of a cycle 15 km per ho...

Posted in: Mathematics | Date: 21/11/2017

a) 15:30 = 1:2

(b) 1 km = 1000m. So 10 km = 10000 m. Ratio is 5:10000 = 1:2000

(c) 1 Re = 100 paise. So 5 Rs = 500 paise. Ratio is 50 : 500 = 1:100

• ## Question: Output of 20+30

Posted in: Computer,Advanced Excel,Basic Computer | Date: 04/05/2018

20+30=50

• ## Question: What should come in place of question mark (?) in the following number series? ...

Posted in: Mathematics | Date: 30/10/2018

The sequence is the squqre of odd numbers. Hence the answer is 11^2=121

• ## Question: In computer terminology, what is the role of a compiler ?

Posted in: Bank Clerical | Date: 30/10/2018

A compiler is computer software that transforms computer code written in one programming language into another programming language.

• ## Question: The ratio of grade A officers and grade B officers is 3: 7, and that of grade B ...

Posted in: Mathematics | Date: 05/12/2018

Here A/B=3/7 and B/C =2/5

So A:B:C=6:14:35

No. of A officers=6/55*1375=150

• ## Question: The number of pixels displayed on a screen is known as the screen

Posted in: Bank Clerical | Date: 13/12/2018

ANS--A (Resolution)

• ## Question: The mean of 25 students In a class is 12 if the teachers are included the mean a...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

Sum of ages of 25 students=25*12=300

Sum of ages of 25 students+ one teacher=26*13=338

Age of teacher=338-300=38

• ## Question: A shopkeeper marks his goods 40% above the cost price and allows is customer a d...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

Let CP=100, Then Marked Price=140

Disount=10%, Hence SP=140-14=126

So profit=126-26=26

When profit=26 then CP=100

When profit=325 the CP =325*100/26=Rs1250

Actual CP=RS1250

• ## Question: (-15)+(-6)+3.. find the sum to 30terms

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

The given series is an AP

Here First term a=-15, Common diff d=9

Sum of 30 terms=30/2(2*(-15)+29*9)

=15(-30+261)

=15*231

=3465

• ## Question: The age of Mr. Mohan is four times the age of his son. After ten years the age o...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

Let the age of son=x

Then age of father=4x

After 10 years

Son's age=x+10

Fathers age=4x+10

so 2(x+10)=4x+10

Solving we get x=5 years

Son's age=5 years

• ## Question: Calculate the power of lens whose focal length is 10 mm.

Posted in: Physics | Date: 18/12/2018

Focal length=10mm=10/1000 m=0.01m

Power =1/f =1/0.01=100D

• ## Question: Why does a ray bend when it travel s from one medium into another

Posted in: Physics | Date: 18/12/2018

Each medium has different refractive index. when light travels from one medium to another it bends due to difference in refractive index.

• ## Question: What is forbidden energy gap

Posted in: Physics | Date: 18/12/2018

The amount of energy required to move an electron from valance band to conduction band is called Forbidden enegy gap.

• ## Question: What is forbidden energy gap

Posted in: Physics | Date: 18/12/2018

The amount of enegy required to move an electron from valance band to conduction band is called forbidden energy gap

• ## Question: name three physical quantities without dimension

Posted in: Physics | Date: 18/12/2018

The three quantities with no dimension are

1.solid angle

2.coefficient of friction

3.refractive index

• ## Question: Find the missing term in the following number series- 4,   &nb...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

On analysis we found that next term can be found by multiplying the previous number by 2 and adding 11 to it

19=4*2+11

49=19*2+11

• ## Question: Find the area of a parallelogram with base is 5 cm and the altitude is 4.2 cm.

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

Area of parallelogram=Base*Altitude

Area=4.2*5 Cm^2=21 cm^2

• ## Question: Which of the following is the empty set

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

ANS--B

X^2+1=0

If we square any number then it will be a positive number and when 1 is added to it the result cannot be zero

• ## Question: If A, B and C are non-empty sets, then (A – B) ∪ (B – A) equals&...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

ANS--C

• ## Question: If A, B and C are any three sets, then A – (B ∪ C) is equal to

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

ANS--B

• ## Question: If A and B are any two sets, then $$A\cup (A\cap B)$$is equal to

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

ANS--A

• ## Question: If A and B are two given sets, then $$A \cap (A\cap B)^c$$ is = ? ...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

ANS--D

• ## Question: Let, $$n(U)=700, n(A)= 200, n(B)=300$$ and $$n(A\cap B)=100$$&nbs...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

ANS--C(300)

• ## Question: The set of intelligent students in a class is

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

ANS--D

Since intelligent student cannot be defined

• ## Question: If A={2,4,5} , B={7,8,9}, then n(A x B) is equal to

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

ANS--B

n(A)=3

n(B)=3

n(A*B)=n(A)*n(B)=3*3=9

• ## Question: A shopkeeper labelled the price of his articles so as to earn a profit of 40% on...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

Let CP=100

Then Marked price=100*140/100=140

Selling price=140*80/100=112

Profit=112-100=12

Profit %=12/100*100=12%

• ## Question: A, B and C entered into a partnership by investing Rs, 12,000, Rs. 15,000 and Rs...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

Ratio of investments=12000:15000:18000   i.e 4:5:6

Share of profits will be in the ratio of investments

Ratio of profits=4:5:6

A' share =4/(4+5+6)*Total investment=3000

Total investment=3000*15/4= Rs11250

• ## Question: Suyash purchased an AC for Rs. 12,500 and spent Rs. 300 on transportation and Rs...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

Total cost of AC=12500+800+300=13600

Selling price=13600*115/100=15640

• ## Question: If a set A has n elements, then the total number of subsets of A is

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

ANS--c   2^n

• ## Question: An amount doubles itself in 10 years with simple interest. What is the rate of i...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

Let Principal=P

Then Time=10 years

SImple Interest=2P-P=P

SI=P*R*T/100

P=P*R*10/100

R=10%

• ## Question: A city bus starts from station P and finishes at station Q. Between P and Q, it ...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2018

Total travel time=1hr 30 min=90 min

Time when it stopped=12*2=24 min

Total time when bus was moving=90-24=66 min

distance covered =40/60*66=44 Km

• ## Question: What should come in place of the question mark (?) in the following number serie...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

ANS

41472/8=5184

51884/9=576

576/8=72

72/9=8

8/8=1

The next term is 1

• ## Question: 20 workers can reap a field in 30 days. If after every 10 days, 20 more workers ...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

The portion of field reaped in 10 days by 20 workers=1/3

No. of workers after 10 days=20+20=40

20 workers can reap the remaining fiels in 20 days

40 workers will reap in 10 days

Total no of days=10+10=20 days

• ## Question: In the following number series, only one number is wrong. Find out the wrong num...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

ANS--62 is wrong

• ## Question: What should come in place of question mark (?) in the following number series? ...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

ANS--207

963-927=36

927-855=72=36*2

855-747=108=36*3

747-603=144=36*4

603-423=180=36*5

427-36*6=207(ANS)

• ## Question: What number should come next? 1, 3, 7, 15, 31, ?

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

ANS--63

The sequence is of the form 2^n-1

2^6-1=63

• ## Question: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

ANS--24

The series is in form n^2*6

2^2*6=24

• ## Question: Factorise :15pq+15+9q+25p

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

The terms are 15pq+15+9q+25p

=(15pq+9q)+(25p+15)

=3q(5p+3)+5(5p+3)

=(3q+5)(5p+3)  ANS

• ## Question: A thin strip is to be draped over the stick of Hockey if the diameter of the sti...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

Perimeter=2*22/7*4.9/2=15.4cm

Total lenth used=25*15.4=385 cm

• ## Question: Find the compound intrest on rupees 10,000 for three years ,if the rate of intre...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

Principal=10000

Interest for 1st year=10000*0.04=400

Principal for second year=10000+400=10400

Interest for second year=10400*0.05=520

Principal for 3rd year=10400+520=10920

Interest for 3rd year=10920*0.06=655.20

Total interest for all 3 years=655.20+520+400=1575.20.

• ## Question: A certain sum of money doubles itself in 5 years at simple interest. In how many...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

Let P be the principal

When it doubles in 5 years then SI=P

SI=P*R*T/100

P=P*R*5/100

R=20%

When it becomes 7 times the SI=6P

6P=P*20*T/100

T=30 years

• ## Question: A milkman makes a profit of 10% on the sale of milk. If he were to add 20% water...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

Let Cp of 100Litres=Rs100

Then SP of 100 Litres=110

When 20 litres of water is added then amount of milk becomes 120 Litres

SP of 120 litre=120*1.1=132

Increase in profit=132-110=22%

• ## Question: A man travels a distance in 10 hours, the first half of the distance at 21 km/hr...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

Let the total distance=2X

Then half distance=X

X/21+X/24=10

8X+7X/168=10

15X/168=10

X=168*10/15

X=112

Total distance=2X=112*2=224 KM

• ## Question: A boat goes 16 km in 2 hours along the stream and for the same distance, the boa...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

Let speed of boat in still water=X

and speed of stream=Y

Upstream speed of boat=X-Y

Downstream speed of boat=X+Y

(X+Y)*2=4(X-Y)

X+Y=2(X-Y)

3Y=X

Putting X=3Y

(X+Y)*2=16

(3Y+Y)*2=16

8Y=16

Y=16/8=2

X=3Y=3*2=6KM/hr

Speed of boat in still water=6KM/hr

• ## Question: The compound interest on Rs. 30000 at 10 percent per annum for 2 years 73 days, ...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2018

Time=2 yr 73 days=2.2 yr

Amount=30000(1+0.1)^2.2=36998.58

Interest=36998.58-30000=6998.58

• ## Question: A sum of money becomes Rs. 8000 after 3 years and Rs. 12167 after 6 years at com...

Posted in: Mathematics | Date: 20/12/2018

Let P be the principal and R be the rate of interest

P(1+R/100)^3=8000

Squaring we get

P^2(1+R/100)^6=8000*8000

P(1+R/100)^6=8000*8000/P---(1)

Now P(1+R/100)^6=12167---(2)

Putting the value from (1) into (2)

8000*8000/P=12167

P=8000*8000/12167=5260

• ## Question: Tamal took a loan of Rs. 2400 with simple interest for as many years as the rate...

Posted in: Mathematics | Date: 20/12/2018

P=2400

Let R be rate of interest and T time period

SI=PRT/100

864=2400*T*T/100

T^2=864/24=36

T=6 years

• ## Question: Anil buys milk at Rs. 6 per litre and adds 1/3rd of water to it and sells m...

Posted in: Mathematics | Date: 20/12/2018

Let he buys 3 litres of milk.

CP of 3 litres=6*3=18

The he adds 1/3 water so total milk becomes 3+1=4 litres

SP of 4 litres=4*7.2=28.8

Gain%=(28.8-18)/18*100

=10.8/18*100=60%

• ## Question: Bimal sells his cloth at its cost price but instead of 36cm length he uses 33cm ...

Posted in: Mathematics | Date: 20/12/2018

Let cost of 1cm=Rs1

Then CP=Rs33

SP=RS36

Profit %=3/33*100=100/11=9.09%

• ## Question: C and D started a business with capitals of Rs 25000 and Rs 40000 respectively. ...

Posted in: Mathematics | Date: 20/12/2018

Ratio of capitals=25000:40000=5:8

Profit ratio=5:8

• ## Question: Mohan sells 36 oranges per rupee and suffers a loss of 1%. Find how many oranges...

Posted in: Mathematics | Date: 20/12/2018

SP of 36 oranges=Rs1

CP of 36 oranges=36*100/99=1.01

For 8% gain

SP=1.01*108/100=1.09

• ## Question: The cost of two pens and five pencils is Rs 240 and the cost of two pencils and ...

Posted in: Mathematics | Date: 20/12/2018

Let cost of one Pen=X and cost of 1 pencil=Y

So 2X+5Y=240--(1)

4X+2Y=336--(2)

Dividing (2) by 2

2X+Y=118---(3)

Subtracting (3) from (1)

4Y=122

Y=122/4=30.5

Putting Y=30.5 in (3) and solving we get X=43.75

Cost of 1pen=Rs43.75

Cost of 1 pencil=Rs30.5

• ## Question: LCM of two numbers is 1001 and their HCF is 13.If numbers are in the ratio of 7:...

Posted in: Mathematics | Date: 20/12/2018

Let the numbers be 7x and 11x

Product of numbers=HCF*LCM

7x*11x=13*1001

x^2=13*1001/77

x^2=16

x=13

Larger number=11*13=143

• ## Question: What is the least 5 digit number which is perfectly divisible by 12, 25, 45 and ...

Posted in: Mathematics | Date: 20/12/2018

LCM of 12,25,45,60=900

The smallest 5 digit number is 10000

So 10000/900=11.11

So smallest number=900*12=10800

• ## Question: The product of the two prime numbers is 493. What will the L.C.M of these two nu...

Posted in: Mathematics | Date: 20/12/2018

The product of two prime numbers is always equal to its LCM

Hence LCM=493

• ## Question: Find the fourth proportional to the numbers 100 : 50 : 40

Posted in: Mathematics | Date: 20/12/2018

Let X be 4th proportional

So 100*X=50*40

X=2000/100=20

• ## Question: Julie went shopping with Rs.250 in her purse. She purchased one sweater and a ja...

Posted in: CAT Exam | Date: 18/01/2019

Total amount Julie has=Rs250

Amount spent on sweater=Rs75

amount left=15

Amount spent on jacket=250-(75+15) =250-90=Rs160

• ## Question: Bacteria responsible for curdling of milk is called:

Posted in: Zend Framework,.Net,Aero Modelling | Date: 18/01/2019

ANS--B--Lactobacillus

• ## Question: What is the full form of CNG?

Posted in: Chemistry | Date: 18/01/2019

CNG stands for Compressed Natural Gas

• ## Question: The number of pixels displayed on a screen is known as the screen

Posted in: Bank Clerical | Date: 18/01/2019

ANS--A-- Resolution

• ## Question: Which among the following is not a font style?

Posted in: CAT Exam | Date: 18/01/2019

ANS--C--Superscript

• ## Question: What are the two main products of photosynthesis?

Posted in: Botany | Date: 18/01/2019

The two main products of photosynthesis are Oxygen and Glucose

• ## Question: How is the polar star located in the sky?

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

Polar star is the brightest star located in north and it remains stationary with respect to earth

• ## Question: The underside of cooking untensils is blackened but its side are kept polished. ...

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

The utensils are made of metals and hence it is coated balck to absorb maximum heat.

• ## Question: Why Metals are good conductors of electricity?

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

Metals have free electrons which makes it good conductor of heat and electricity

• ## Question: To protect iron from corrosion and rust, it is coated with:

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

ANS--D--Zinc

• ## Question: how does sound wave move through a medium

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

Sound waves move in a medium by producing vibration.

• ## Question: What is the formula for power output?

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

Electrical power P=V*I

• ## Question: What does a switch do in an electric circuit?

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

Switch is an electrical component of circuit which makes or breaks a circuit

• ## Question: Why do we wear light coloured clothes in summer?

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

We should wear light colured clothes in summer because light coloured clothes reflects most of light and we feel less heat.

• ## Question: Define the terms periodic motion .Give two example of periodic motions that can...

Posted in: Computer Science,Physics | Date: 18/01/2019

The motion of an object which repeats itself in fixed interval of time is called periodic motion. The motion of a pendulum in clock and movement of earth around sun and on its own axis are examples of periodic motion.

• ## Question: what is the thickness of five rupee coin (only of one five rupee coin )

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

The thickness of five rupee coin is 1.9 mm

• ## Question: How does a resistor reduce current?

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

The resistor opposes the flow of current, Hence it reduces the current if resistance is increased.

I=V/R

Current is inversely proportonal to resistance.

• ## Question: What is the role of an inductor in a circuit?

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

An inductor oppese sudden change of current in a circuit. It stores magnetic energy

• ## Question: Why do we need a capacitor in a circuit?

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

capacitors are used to store electric energy.

• ## Question: What is plasma?

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

Plasma is the fourth state of matter.

• ## Question: why relative density have no units?

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

Relative density has no unit because it is the ratio of same units which gets cancelled.

• ## Question: How do you calculate the power?

Posted in: Physics | Date: 18/01/2019

Power=Work/Time

• ## Question: What is an antonym for the word paramount?

Posted in: English | Date: 18/01/2019

Trivial, Unimportant

• ## Question: How can I make my English teaching style more interesting?

Posted in: English | Date: 18/01/2019

First you should have good knowledge of grammar and literature. Thoroughly study the chapter that you are going to teach. Make some interesting stories in your teaching class. Create some humour in your teaching.

• ## Question: What are the functions of Municipal Corporation?

Posted in: History | Date: 18/01/2019

Function of mumcipal corporation are as follows.

1) providing water and electricity to residents

3) Registration of birth, death marriages etc

4)Providing education for kids

• ## Question: what is different name given to the revolt by the british and indian?

Posted in: History | Date: 18/01/2019

First war of indian independence

• ## Question: Who was ram mohun roy

Posted in: History | Date: 18/01/2019

Raja ram mohan roy was the founder of bramha sabha and he played an important role in abolition of sati pratha.

• ## Question: write a short note on 'policy of lapse '.

Posted in: History | Date: 18/01/2019

Doctrine of lapse was a rule started by lord dalhousie according to which if a king died without a natural heir then the british will take over the control of that state.

• ## Question: What is bronze?

Posted in: History | Date: 18/01/2019

Bronze is an alloy of copper , zinc and tin

• ## Question: Help me to write a short note on the Arya Samaj.

Posted in: History | Date: 18/01/2019

Arya samaj was founded in 1875 by dayanand saraswati. He was a sanskrit scholar.The DAV group of schools are run by this samaj.

• ## Question: What is bell metal?

Posted in: History | Date: 18/01/2019

Bell metal is an alloy of copper and tin

• ## Question: What are the objectives and achievements of SAARC?

Posted in: History | Date: 18/01/2019

SAARC was formed for collaboration among south asian countries.To grow trade and tourism among these countries.

• ## Question: A man goes uphill with an average speed of 10 km/h and comes down with an averag...

Posted in: Mathematics | Date: 23/01/2019

Let the distance be X

Time taken uphill =X/10

Time taken downhill=X/36

Total time taken=X/10+X/36=23X/180

Average Speed=2X/(23X/180)=15.65KM/HR

• ## Question: If A={2,4,5} , B={7,8,9}, then n(A x B) is equal to

Posted in: Mathematics | Date: 23/01/2019

n(A*B)=n(A)*n(B)=3*3=9

ANS--B

• ## Question: Who is the first President of the Indian National Congress?

Posted in: History | Date: 05/02/2019

Womesh chandra bonerjee

• ## Question: Who is the ex-officio chairperson of the Rajya Sabha?

Posted in: History | Date: 05/02/2019

The vice president of India

• ## Question: To which king belongs the Lion capital at Sarnath?

Posted in: History | Date: 05/02/2019

The king Ashoka

• ## Question: Who defeated the Spanish Armada?

Posted in: History | Date: 05/02/2019

British naval force

• ## Question: Who was the founder of Chola empire?

Posted in: History | Date: 05/02/2019

Vijayalaya

• ## Question: Who was the last British Viceroy of India?

Posted in: History | Date: 05/02/2019

Lord Mountbatten

• ## Question: The minimum time required to hear an echo is

Posted in: Physics | Date: 05/02/2019

ANS--A (0.1)

• ## Question: What is the focal length of any lens if it's power is -0.5 dioptre?

Posted in: Physics | Date: 05/02/2019

F=1/Power=1/0.5=2metre

• ## Question: What are the main source of solar energy?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

Sun is the main source of solar energy

• ## Question: Which method is known for better cultivation of rice?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

modified drum technology

• ## Question: Which regions in Pakistan where petroleum is found?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

Balochistan

• ## Question: Which state is the largest producer of castor seed?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

gujrat

• ## Question: When and where was Tata Iron and Steel Company set-up?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

1907 at Jamshedpur

• ## Question: Is wheat a Rabi or Kharif crop?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

Wheat is Rabi crop

• ## Question: Which multipurpose project is located on the River Mahanadi?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

• ## Question: Which millet crops grown widely in India?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

Bajra

• ## Question: What are the basic raw materials of the cement industry?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

Limestone, clay,shale etc

• ## Question: Which state is famous for coir industry?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

kerala

• ## Question: Which state is famous for Mulberry Silk?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

karnataka

• ## Question: In which State is Hirakud Project located?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

odisha

• ## Question: Which states in India tea is widely grown?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

Assam

• ## Question: Which vegetation type found in saline environment under tidal influence?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

Mangrove

• ## Question: Which Thermal Power Stations are associated with Damodar Valley Corporation?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

Bokaro and durgapur

• ## Question: Where in Sri Lanka limestone is found?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

puttalam

• ## Question: In which areas in India, wheat has been cultivated?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

Up, punjab, Haryana, MP

• ## Question: Which are the non-conventional sources of power?

Posted in: Geography | Date: 05/02/2019

Solar, Wind energy, Tidal energy, Geothermal

• ## Question: The power of the lens is 0.2D what will be it's focal length

Posted in: Physics | Date: 05/02/2019

F=1/power=1/0.2=5m

• ## Question: What are applications of Archimedes principle

Posted in: Physics | Date: 05/02/2019

Design of ship, submarine, boats

• ## Question: What are the two main reactants of photosynthesis?

Posted in: Biology | Date: 05/02/2019

water and carbon dioxide

• ## Question: Which gland in the skin that secretes sebum?

Posted in: Biology | Date: 05/02/2019

sabaceous gland

• ## Question: Which blood vessel carries oxygenated blood to the liver?

Posted in: Biology | Date: 05/02/2019

Hepatic artery

• ## Question: What are the three major types of waste?

Posted in: Biology | Date: 05/02/2019

solid waste, liquid waste, organic waste

• ## Question: In which layer of the atmosphere ozone layer is located?

Posted in: Biology | Date: 05/02/2019

stratosphere

• ## Question: What are the five main types of erosion?

Posted in: Biology | Date: 05/02/2019

water erosion,wind erosion,soil erosion, glacier erosion,wave erosion

• ## Question: What are the 4 R's?

Posted in: Biology | Date: 05/02/2019

Reduce, Recover, Reuse,Recycle

• ## Question: Bank is related to Money in the same way as Transport is related to

Posted in: Bank Clerical | Date: 13/02/2019

GOODS

• ## Question: Find the wrong number in the sequence. 1, 4, 29, 256, 3125

Posted in: Bank Clerical | Date: 13/02/2019

29 is wrong

As other numbers are powers of the number

• ## Question: Cube is related to Square in the same way as Square is related to

Posted in: Bank Clerical | Date: 13/02/2019

Line

• ## Question: A bag contains 4 red bals, 6 green balls and 5 blue balls. If three balls are pi...

Posted in: Bank PO | Date: 13/02/2019

No of ways of picking 3 balls=15C3=455

No of ways to pick 2 green balls=6C2=15

No of way to pick one blue ball=5C1=5

Probability of picking 2 green and 1 blue ball=15*6/455=15/91

• ## Question: Fan is related to Wings in the same way as Wheel is related to

Posted in: Bank Clerical | Date: 13/02/2019

Spokes

• ## Question: Define 1 Newton

Posted in: Computer Science | Date: 13/02/2019

One newton is the force required to accelerate one kilogram mass at the rate of one metre per second squared in the direction of force.

• ## Question: What is meant by ‘LASER’?

Posted in: Basic Computer | Date: 13/02/2019

LASER stands for Light amplification by stimulated emission of radiation.

• ## Question: Find the next number in the sequence. 24, 22, 25, 21, 26, ?

Posted in: Bank Clerical | Date: 13/02/2019

20

• ## Question: Fill in the blank: The boy swam ........... the river and ........ the base of t...

Posted in: Bank Clerical | Date: 15/02/2019

Answer-- The boy swam ACROSS the river and REACHED the base of the river.

• ## Question: I am sorry ........ the mistake.

Posted in: Bank Clerical | Date: 15/02/2019

I am sorry FOR the mistake.

• ## Question: He ....... her that she would pass.

Posted in: Bank Clerical | Date: 15/02/2019

He TOLD her that she would pass.

• ## Question: You ....... worry. I'm a very careful driver.

Posted in: Bank Clerical | Date: 15/02/2019

You NEED NOT worry. I'm a very careful driver.

• ## Question: The ....... chosen for construction of the building is in the heart of the city.

Posted in: Bank Clerical | Date: 15/02/2019

The PLACE chosen for construction of the building is in the heart of the city.

• ## Question: ......... pollution control measures are expensive, many industries hesitate to ...

Posted in: Bank Clerical | Date: 15/02/2019

AS pollution control measures are expensive, many industries hesitate to adopt them.

• ## Question: Although there is ......... gunfire, there is no stiff resistance to the army.

Posted in: Bank Clerical | Date: 15/02/2019

Although there is HEAVY gunfire,there is no stiff resistance to the army.

• ## Question: If FRIEND is coded as HUMJTK, how can CANDLE be written in that code?

Posted in: Bank Clerical | Date: 15/02/2019

ANS --C-EDRIRL

• ## Question: What's full from of OPEC?

Posted in: Geography | Date: 19/02/2019

OPEC stands for Organization of petroleum exporting countries

• ## Question: Why does iron corrode faster than Aluminum?

Posted in: Geography | Date: 19/02/2019

Aluminium is more reactive than iron but it does not corrode easily because it forms a layer of aluminium oxide which prevents it from further reaction with air.On the other hand iron keeps on reacting with air and keeps on corroding.

• ## Question: ......... pollution control measures are expensive, many industries hesitate to ...

Posted in: Bank Clerical | Date: 19/02/2019

Since

• ## Question: Name the best quality of iron ore which has a magnetic property.

Posted in: Geography | Date: 19/02/2019

Magnetite as it has high iron content

• ## Question: Who has given scarcity definition of economics ?

Posted in: Economics | Date: 19/02/2019

Lionel Robbins

• ## Question: What is the mainstay of Indian economy ?

Posted in: Economics | Date: 19/02/2019

Agriculture is the main stay of Indian Economy

• ## Question: Which five year plan is also known as "Gadgil Yojana" ?

Posted in: Economics | Date: 19/02/2019

Third five year plan

• ## Question: Who defeated Napoleon?

Posted in: History | Date: 19/02/2019

Napolean was defeated by Two armies of seventh coalition-- A British led allied army under the command of Duke wellington and a Prussian army under the command of Field Marshal Blucher

• ## Question: Who is the leader of Khilafat movement?

Posted in: History | Date: 19/02/2019

Khan abdul gaffar khan was the leader of khilafat movement

• ## Question: What separates Asia and Europe?

Posted in: History | Date: 19/02/2019

Ural mountains separate Asia and Europe.

• ## Question: Where is Chauri Chaura situated in India?

Posted in: History | Date: 19/02/2019

Chauri chaura is situated in Gorakhpur district of UP

• ## Question: How many Puranas are there?

Posted in: History | Date: 19/02/2019

There are 18 puranas

• ## Question: Who is the main god in the Rig Veda?

Posted in: History | Date: 19/02/2019

Indra is the main GOD in Rig veda

• ## Question: What is the oldest country in Europe?

Posted in: History | Date: 19/02/2019

Portugal

• ## Question: What is the newest country in Europe?

Posted in: History | Date: 19/02/2019

Iceland

• ## Question: What is the largest country in Europe?

Posted in: History | Date: 19/02/2019

Russia

• ## Question: Where is the Champaran?

Posted in: History | Date: 19/02/2019

Champaran is situated in Bihar and it has been divided into two districts east champaran and west champaran.

• ## Question: Help me to find the matching word in the place of question mark. Doctor : Pat...

Posted in: Bank Clerical | Date: 19/02/2019

A--Voter

• ## Question: Who was the founder of Tughlaq dynasty?

Posted in: History | Date: 21/02/2019

Ghiyas-uddin-Tughlaq was the founder of Tughlaq dynasty

• ## Question: Who is the founder of Slave dynasty?

Posted in: History | Date: 21/02/2019

Qutub-uddin Aibak was the founder of slave dynasty.

• ## Question: Who was the founder of Lodhi dynasty?

Posted in: History | Date: 21/02/2019

Bahlol Lodhi was the founder of Lodhi dynasty.

• ## Question: Who was the founder of Mughal empire?

Posted in: History | Date: 21/02/2019

Babar was the founder of Mughal empire.

• ## Question: Who is the founder of Chola empire?

Posted in: History | Date: 21/02/2019

Vijayalaya chola was the founder of Chola empire.

• ## Question: Who is the founder of Satavahana dynasty?

Posted in: History | Date: 21/02/2019

Simuka was the founder of Satavahana dynasty.

• ## Question: Who was the founder of Kushan empire?

Posted in: History | Date: 21/02/2019

Kajula Kadaphis was the founder of Kushan empire.

• ## Question: Who is the founder of Pallavas dynasty?

Posted in: History | Date: 21/02/2019

Simhavishnu was the founder of Pallavas dynasty.

• ## Question: Who is the founder of Chalukya dynasty?

Posted in: History | Date: 21/02/2019

Pulakesin was the founder of Chalukyas dynasty.

• ## Question: Who is the founder of the Rashtrakutas?

Posted in: History | Date: 21/02/2019

Danti Durga was the founder of Rashtrakutas.

• ## Question: Who was the founder of Khilji dynasty?

Posted in: History | Date: 21/02/2019

Jalal-uddin Khilji was the founder of Khilji dynasty.

• ## Question: What does the word ‘Aye’ mean in English?

Posted in: English | Date: 27/02/2019

AYE means YES

• ## Question: A machine can fill 1120 bottles in 7 hours . How many bottkes can it fill in 6 h...

Posted in: Mathematics | Date: 27/02/2019

No of bottles filled in one hour=1120/7=160

No of bottles in 6 hours=160*6=960 bottles

• ## Question: What are the 2 sources of fresh water?

Posted in: Geography,Geography | Date: 27/02/2019

Sources of fresh water are lakes, rivers,glaciers

• ## Question: Find the fourth proportional to the numbers 100 : 50 : 40

Posted in: Mathematics | Date: 27/02/2019

Fourth proportional=50*40/100=20

• ## Question: W when is the speed of the body is halved and its speed is tripled, what is the ...

Posted in: Physics | Date: 07/06/2019

We know that K.E=1/2 mv^2

When speed is halved, then KE=1/4th of Original KE

When speed is tripled, KE=9 times of original KE.

Change in KE=9-1/4=35/4

• ## Question: Who was the 1st woman to win Templeton award?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Mother Teresa

• ## Question: Who was the 1st woman to win Magsaysay award?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Mother Teresa

• ## Question: Who was the 1st woman PM of UK?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Margaret Thatcher

• ## Question: Who was the 1st woman to swim the English channel?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Gertrude Caroline Ederle of USA in 1926

• ## Question: Which is the largest cave temple in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Kailashanatha temple in Ellora caves

• ## Question: Which is the largest cave in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Krem Liat Prah in Meghalaya

• ## Question: Which is the largest animal fair in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Sonepur in Bihar

• ## Question: Which is the largest auditorium in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Sri Sanmukhanand hall in Mumbai

• ## Question: Which is the largest hotel in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

ITC Grand Chola Sheraton in Chennai

• ## Question: Where is the highest airport in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Highest airport is in Leh , Jammu and Kashmir

• ## Question: Which is the oldest church in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

St. Thomas Syro-Malabar catholic church in kerala

• ## Question: Which is the largest Gurudwara in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Shri Darbar Sahib in amritsar

• ## Question: Which is the deepest river valley in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Deepest river valley in india are Bhagirathi and Alaknanda.

• ## Question: Which of the following is a mixture? salt, air,water, Lm,sugar

Posted in: Chemistry | Date: 07/06/2019

Air is a mixture

• ## Question: Name the person who developed boolean algebra.

Posted in: Computer Science | Date: 07/06/2019

George Boole

• ## Question: Which is the longest cantilever span bridge in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Howrah Bridge in Kolkata

• ## Question: Which is the longest canal in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Indira Gandhi Canal in Rajasthan

• ## Question: Which is the highest civilian award in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Bharat Ratna

• ## Question: Which is the largest planetorium in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Birla Planetarium in Kolkata

• ## Question: Where is the largest statue in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Statue of unity in Gujarat

• ## Question: Which is the largest river island in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

majuli in Assam

• ## Question: Which is the biggest mosque in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Jama Masjid in Delhi

• ## Question: Which is the highest gateway in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Buland Darwaza

• ## Question: Which is the longest electric railway line?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Delhi to Kolkata via Patna

• ## Question: Which is the highest battle-field in India?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Siachen glacier

• ## Question: Who was the 1st lady director?

Posted in: History | Date: 07/06/2019

Dorothy arzner

• ## Question: Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their posi...

Posted in: Bank Clerical | Date: 15/06/2019

ANS--D

Except option D all the letter pairs are equal distance from beginning and from last.

• ## Question: Which country launched 1st Earth satellite?

Posted in: History | Date: 20/07/2019

The first earth satellite named sputnik was launched by Soviet Union(USSR) on 4th october 1957.

• ## Question: Is NaCl acidic or alkaline?

Posted in: Chemistry | Date: 29/07/2019

Nacl is the salt and it is neither acidic nor basic.

• ## Question: Power of the lens is - 2D. What are its focal length and its nature of lens?

Posted in: Physics | Date: 29/07/2019

Power of lens =1/f(metres)

f = 1/(-2)=-50cm

• ## Question: We get ‐----from silkworm.

Posted in: EVS | Date: 29/07/2019

We get Silk from silkworms.

• ## Question: A: B: C is in the ratio of 3:2:5. How much money will C get out of Rs 1260?

Posted in: Mathematics | Date: 22/10/2019

Sum of ratio=3+2+5=10

Total money=1260

C's share=(5/10)*1260=630

• ## Question: 23+x = 345, find the value of x.

Posted in: Mathematics | Date: 22/10/2019

23+x=345

or, x=345-23

or, x=322

• ## Question: Why band gap is called as forbidden energy gap?

Posted in: Physics | Date: 23/10/2019

The electrons can reside in valence band or conduction band. The electron can be moved from valence band to conduction band when enegry is supplied to then.So this band gap is called forbidden energy gap.

• ## Question: A person gave 20% and 30% of his income to his younger son and elder son respect...

Posted in: Mathematics | Date: 25/10/2019

Let the income be x

He gives 20% and 30% to his sons so remaining income is 50% of income.

50% of x=x/2

He gives 10% of x/2 to the beggar

So he is left with 90% of x/2 which equals 10080

(90/100)*x/2=10080

x=(10080*20)/9

x=22400

So his income is Rs22400

• ## Question: The number of proper subsets of the set {1, 2, 3} is

Posted in: Mathematics | Date: 25/10/2019

No of elements=3

No of proper subsets=2^3-2=8-2=6

Hence option C is correct answer

• ## Question: ___________,____________, and ____________ were the members of Rome-Berlin and T...

Posted in: History | Date: 25/10/2019

Officials from Nazi Germany,Fascist Itlay and Imperial Japan were members of Rome -Berlin and Tokyo Axis.

• ## Question: Which type of teeth form the milk teeth of a child of 3-4 yrs?

Posted in: Biology | Date: 25/10/2019

Incisors, Premolars and Canines form the milk teeth of 3-4 year child.

• ## Question: Parichit make a cuboid of plasticine of side 5 cm. ,2 cm. , 3 cm . , How many su...

Posted in: Mathematics | Date: 31/10/2019

The dimension of given cuboid is 5cm,2 cm and 3 cm.

For making the cube each side should be of same length.

LCM of 5,2,3=30

Hence the cube should have each side of 30 cm.

Volume of cube=30cm*30cm*30cm=27000cm^3

Volume of one cuboid=5cm*2cm*3cm=30cm^3

Number of cuboids requred =27000/30=900

Hence 900 cuboids are required.

• ## Question: The force of gravitation between two bodies do not depend on.....

Posted in: Physics | Date: 31/10/2019

The force of gravitation between two bodies does not depend on the sum of the masses of two bodies.

• ## Question: Explain the answer with the following correct option. In young's double-slit...

Posted in: Physics | Date: 31/10/2019

In young's double slit experiment, bright fringes are of  (A) equal widths and unequal intensities

• ## Question: Bacteria responsible for curdling of milk is called:

Posted in: Zend Framework,.Net,Aero Modelling | Date: 07/11/2019

ANS--OPTION B   Lactobacillus bacteria converts milk into curd.

• ## Question: Two parallel wires carrying in opposite directions:

Posted in: Physics | Date: 07/11/2019

ANS B

The two conductors will repel each other as the current flowing in two wires are in opposite direction.

• ## Question: The most fertile plain in the world

Posted in: Geography | Date: 07/11/2019

The most fertile plain in the world is INDO--GANGETIC Plain as it is made up of alluvial soil deposited by rivers.

• ## Question: Which Battle sealed the fate of France in 1815?

Posted in: History | Date: 07/11/2019

The battle of waterloo sealed the fate of France in 1815.

• ## Question: What is the significant figure of 1200?

Posted in: Physics | Date: 07/11/2019

1200 has two significant digits.

• ## Question: The average age of 10 persons is 60 years. If the total age of 8 persons be 488,...

Posted in: Advanced Maths,Mathematics | Date: 13/11/2019

Average age of 10 persons is 60

So the sum of ages of 10 persons =10*60=600

Sum of ages of 8 persons =488

Sum of ages of remaining 2 persons=600-488=112

Average age of remaining 2 persons=112/2=56 years

• ## Question: What is meant by e-mail?

Posted in: Computer | Date: 22/11/2019

E-mail stands for Electronic mail. It is sent via internet. Some email service providers are Gmail,Yahoo etc.