   ### Gauri M Female, 24 Years

Associated for 2 Years 6 Months
Be Practical..
Class 6 - 8 Tutor

#### Activity Score - 285

• I go to Student's Home
• Online
Location: Delhi, India
Qualification :
• MCA (AKG Engineering College - 2014)
• Hourly Fees:
INR 400
Tutoring Experience :
I am a Post Graduate in Computer Applications from reputed college of Uttar Pradesh Technical University. I love teaching. I have already given private tuition to various students.
Tutoring Option :
Home Tuition Only
Tutoring Approach :
Well my teaching technique is discussion based. I like to discuss with the student that what the problem is and how can I make them understand things even more better. My lesson plan will depend upon how the student can grasp it more efficiently.
Teaches:
 Nursery Level Reading Skills Writing Skills Counting Skills Nursery Rhymes INR 300 / Hour Class 1 - 5 Mathematics Computer Science All Subjects All Boards INR 350 / Hour Class 9 - 10 Mathematics Computer Science School level computer Algebra CBSE/ICSE INR 450 / Hour Class 11 - 12 Computer Science IT & Computer Subjects Algebra CBSE Board INR 500 / Hour Class 6 - 8 Mathematics Computer Science School level computer Algebra ICSE CBSE Local State Board IGCSE INR 400 / Hour Basic Computer / Office Basic Computer MS Office INR 250 / Hour
• ## Question: Radhakrishnan invested Rs 60000 at an interest rate of 12% per annum compounded ...

Posted in: Mathematics | Date: 01/12/2017

Principal = 60000

Rate = 12% per annum

As the interest rate is to be compounded half yearly so, r = 12/2 = 6%

(i) Amount after 6 months = 60000*[1 + 6/100]^1 = 60000*106/100 = Rs 63,600

(ii) Amount after 1 year(which can be counted as two 6 month period) = 60000*[1 + 6/100]^2 = (60000*106*106)/100*100 = Rs 67,416

• ## Question: The speed of a boat in still water is 20 km/hr. If the boat goes 10 km upstream ...

Posted in: Mathematics | Date: 02/12/2017

Incomplete Question. Please mention time taken to get back to original point.

• ## Question: Ravi invested Rs. 20,000 for three years at a certain rate of interest compounde...

Posted in: Mathematics | Date: 02/12/2017

Principal = 20,000

Amount after 1 year = 25,500

(i) Let the rate be r

t = 1

Amount = P(1 + r/100)^t

25500 = 20000(1 + r/100)^1

1 + r/100 = 25500/20000

100 + r = 127.5

r = 27.5%

(ii) t = 3

Amount after 3 years = 20000 (1 + 27.5/100)^3

Amount = 20000 (1 + 275/1000)^3

Amount = 20000 (1275/1000)^3

Amount = 20000*1275*1275*1275/ (1000*1000*1000)

Amount = Rs 41,453.44

• ## Question:  Circumference of a circle is equal to the perimeter of a square. If perime...

Posted in: Mathematics | Date: 02/12/2017

Circumference of circle = Perimeter of Square

Perimeter of square = 4*a = 44

a = 11 cm

Circumference of circle = 2*pi*r = 44

2*(22/7)*r = 44

r = 7 cm

Area of square = a*a = 11*11 = 121 cm^2

Area of circle = pi*r*r = (22/7)*7*7 = 154 cm^2

Difference between Area of circle & Area of square = 154 - 121 = 33 cm^2

• ## Question: A bag contains 18 coloured pens. Seven are yellow, six are blue and five are gre...

Posted in: Mathematics | Date: 02/12/2017

Total pens = 18

Yellow pens = 7

Blue pens = 6

Green Pens = 5

P(Yellow pen) = 7/18

P(Blue pen) = 6/18

P(Green pen) = 5/18

(i) P(neither green nor blue) = 1 - P(either blue or green) = 1 - (6/18 + 5/18) = 1 - 11/18 = 7/18

(ii) P(not blue) = 1 - P(blue) = 1 - 6/18 = 12/18 = 2/3

• ## Question: From a well shuffled deck of 52 cards, one card is drawn. Plaese help me to find...

Posted in: Mathematics | Date: 02/12/2017

Total Cards = 52

P(Card) = 1/52

(i) There are 4 ace in a deck of cards. So, the probability of drawing an ace is

P(Ace) = 4/52 = 1/13

(ii) Thera are total 26 red cards in a deck.

13 Hearts + 13 Diamonds = 26 Red cards

So, probability of drawing a red card is

P(Red) = 26/52 = 1/2

p(Not Red) = 1 - P(Red) = 1 - 1/2 = 1/2

• ## Question: A loaded truck travels 14 km in 25 minutes. If the speed remains the same, how f...

Posted in: Mathematics | Date: 02/12/2017

Speed = Distance / Time

Speed = 14 / 25 km/min = 14*60/25 km/hr = 33.6 km/hr

Travelling in 5 hours will be

Distance = Speed * Time

D = 33.6 * 5 = 168 km

• ## Question: A vertical building and a tower are on the same ground level. From the top of th...

Posted in: Mathematics | Date: 03/12/2017

Let AB be building and CD be tower.

Let BD = AE = b & CE = h.

AB = DE = 30m.

Angle CAE = 45

Angle DAE = 60

tan 60 = DE / AE

√3 = 30 / b

b = 30 / √3 = 10*√3

Now in ∆ACE,

tan 45 = CE / AE

1 = h / b

h = 10√3

Height of tower = CD = CE + DE = h + 30 = 10√3 + 30 = 10*1.732 +30 = 17.32 +30 = 47.32m

• ## Question: Suppose 2 kg of sugar contains 9 × 10$$^6$$ crystals. How many sugar cryst...

Posted in: Mathematics | Date: 03/12/2017

2kg sugar = 9 * 10^6 crystals

1kg sugar = (9 * 10^6)/2 crystals

(i) 5kg sugar = (5 * 9 * 10^6)/2 = 22.5 * 10^6 crystals

(ii) 1.2kg sugar = (1.2 * 9 * 10^6)/2 = 5.4 * 10^6 crystals

• ## Question: A machine in a soft drink factory fills 840 bottles in six hours. How many bottl...

Posted in: Mathematics | Date: 03/12/2017

In 6 hrs = 840 bottles

In 1 hr = 840/6 = 140 bottles

S, in 5 hrs = 5 * 140 = 700 bottles.

• ## Question: What percent of the average sales of branches B1, B2 and B3 in 2001 is the avera...

Posted in: Mathematics | Date: 06/12/2017

Graph or data is not given.Problem can not be solved.

• ## Question: Help me to find the value of m for which 5$$^m$$ ÷5$$^{-3}$$= 5$$^5$$.

Posted in: Mathematics | Date: 06/12/2017

5^m / 5^(-3) = 5^5

5^m = 5^5 * 5^(-3)

As the base of multiplying numbers is same then power will add. So now equating the powers,

m = 5 + (-3)

m = 5 – 3

m = 2

• ## Question: The diagonal of the floor of a rectangular room is 7$$\frac{1}{2}$$ fe...

Posted in: Bank Clerical | Date: 08/12/2017

Given the shape of room is Rectangle.

Let ABCD is rectangular room. Then,

BC = AD = 4.5 feet

AC = 7.5 feet

Let AB = CD = l

In triangle ABC, by applying Pythagoras theorem

AC^2 = AB^2 + BC^^2

7.5^2 = l^2 + 4.5^2

l^2 = 7.5^2 - 4.5^2

l^2 = 56.25 - 20.25

l^2 = 36

l = 6 feet

Area of room = 6 * 4.5 = 27 square feet

• ## Question: The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5:1. If t...

Posted in: Bank Clerical | Date: 08/12/2017

Let length & breadth of rectangle be l & b respectively.

Perimeter of rectangle = 2(l+b)

So, 2(l+b)/b = 5/1

2l + 2b = 5b

3b = 2l

b = 2l/3 ---------(1)

Now given,

Area of rectangle = 216

l * b = 216

From (1) put the value of 'b'

l * 2l/3 = 216

2 * l^2 = 3 * 216

l^2 = 3 * 216/2

l^2 = 324

l = 18

Length of rectangle = 18 cm

• ## Question: The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3:2. ...

Posted in: Bank Clerical | Date: 08/12/2017

Perimeter of park  = Distance covered in 88 minutes

Distance = 12 * 88 / 60 = 88/5 km = 88*1000/5 = 17600 m

Given, l/b = 3/2

l = 3b/2 -----------(1)

Perimeter = 17600 m

2(l+b) = 17600

3b/2 + b = 8800

5b/2 = 8800

b = 3520 m

By putting the value of 'b' in (1)

l = 3*3520/2 = 3 * 1760 = 5280 m

Area of park = l * b = 3520 * 5280 = 18,585,600 sq. m

• ## Question: The length of a rectangular plot is 20 meters more than its breadth. I...

Posted in: Bank Clerical | Date: 08/12/2017

Let the length & breadth of plot be 'l' & 'b' respectively.

l = b +20 -----(1)

Cost of fencing per meter = Rs. 26.50

Total cost of fencing = Rs. 5300

Total cost of fencing = Perimeter * Cost per meter = 5300

2(l+b) * 26.50 = 5300

From (1)

(b +20 +b)*53 = 5300

2b +20 = 5300/53

2b = 100 - 20

2b = 80

b = 80/2 = 40 m

So,

l = b + 20 = 40 + 20 = 60 m

• ## Question: The length of a rectangle is twice its breadth. If its length is decreased by&nb...

Posted in: Bank Clerical | Date: 09/12/2017

Either the question or given options are incorrect.

l = 2b

A = l*b

(l-55)*(b+55) = A + 75

l*b + 55l - 55b -3025 = A + 75

A + 55*2b - 55b = A + 3100

110b - 55b = 3100

55b = 3100

b = 3100/55 = 620/11

So,

l = 2b = 2 * 620/11 = 112.73 cm

• ## Question: The total age of A and B is 12 years more than the total age of B and C. C ...

Posted in: Bank Clerical | Date: 09/12/2017

Let the age of A, B & C are A yrs, B yrs & C yrs. So,

A + B = B + C + 12

A = C + 12

C = A - 12

So, C is 12 years younger than A.

• ## Question: Surf gave 25% of her monthly salary to her mother. From the remaining salary, sh...

Posted in: Mathematics | Date: 10/12/2017

Let the monthly salary of surf be 'x'. Then,

Amount given to mother = x*25/100 = x/4

Now the amount left = x - x/4 = 3x/4

Total percentage spent on rent and monthly expenses = 15 + 25 = 40%

So, now out of left amount she spent 40% on rent & monthly expenses.

Amount to be spent on rent & monthly expenses = (3x/4)*(40/100) = 3x/10

So, now the amount she kept in bank = (3x/4) - (3x/10) = 9x/20

So, now

Amount in bank + Amount given to mother = 42000

9x/20 + x/4 = 42000

14x/20 = 42000

x = 60,000

So, monthly salary of surf is Rs. 60,00

• ## Question: A boat covers a certain distance downstream in 1 hour, while it comes back in 1\...

Posted in: Mathematics | Date: 10/12/2017

Let the speed of the boat in still water be x kmph. Then,

Speed downstream = (x + 3) kmph,

Speed upstream = (x - 3) kmph.

Distance = Speed * Time

Since the Distance is same in both upstream & downstream. So,

(x + 3) * 1 = (x - 3) * 4/3

3x + 9 = 4x - 12

x = 21

So, speed of boat in still water is 21 kmph.

• ## Question: A boatman goes 2 km against the current of the stream in 2 hour and goes 1 km al...

Posted in: Mathematics | Date: 10/12/2017

Speed = Distance / Time

Speed against the current = 2/2 = 1 kmph

Speed along the current = 1*60/20 = 3 kmph

Speed in still water = (1 + 3)/2 = 2 kmph

Time taken to go 5km in stationary water = 5/2 = 2.5 hrs = 2 hours 30 minutes

• ## Question: A man's speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2...

Posted in: Mathematics | Date: 10/12/2017

Speed = Distance / Time

Let man's speed against current be 'x kmph'

Man's speed with current = 15 kmph

Speed of current = 2,5 kmph

Then,

2.5 = (15 - x)/2

5 = 15 - x

x = 10

Man's speed against the current is 10 kmph.

• ## Question: The average salary of all the workers in a workshop is Rs.8000. The average sala...

Posted in: Mathematics | Date: 10/12/2017

Let there are 'n' other workers & sum of their salary is N.

Let the sum of all technician's salary be S.

(S + N) / (7 + n) = 8000 ----------(1)

S / 7 = 12000

S = 84000 -----------(2)

N / n = 6000

N = 6000n -------------(3)

Now, put the value of S & N from (2) & (3) in (1). We get,

(84000 + 6000n) / (n + 7) = 8000

84000 + 6000n = 8000n + 56000

2000n = 28000

n = 14

So total workers = n+7 = 14+7 = 21

• ## Question: The average age of 36 students in a group is 14 years. When teacher's age is...

Posted in: Mathematics | Date: 11/12/2017

Sum of 36 students' age = 36*14 = 504

When we add teacher's age then

Average age = 15

Teacher's age = 37*15 - 504 = 555 - 504 = 51 years

• ## Question: A student needed to find the arithmetic mean of the numbers 3, 11, 7, 9, 15, 13,...

Posted in: Mathematics | Date: 11/12/2017

Mean = Sum of the numbers / Total count of numbers

12 = (3+11+7+9+15+13+8+19+17+21+14+x) / 12

12*12 = 137 + x

144 = 137 + x

x = 144 - 137

x = 7

• ## Question: Suresh drives his car to a place 150 km away at an average speed of 50 km/hr and...

Posted in: Mathematics | Date: 11/12/2017

Time = Distance / Time

Time taken to reach the place = 150 / 50 = 3 hr

Time taken to return = 150 / 30 = 5 hr

Total distance = 150 + 150 = 300 km

Total time = 3 + 5 = 8 hr

Average speed = Total distance / Total time

Avg speed = 300 / 8 = 37.5 km/hr

• ## Question: The average score of a cricketer for ten matches is 38.9 runs. If the average fo...

Posted in: Mathematics | Date: 11/12/2017

Total runs in 10 matches = 38.9 * 10 = 389

Total runs in first 6 matches = 42 * 6 = 252

So, total runs in last 4 matches = 389 - 252 = 137

Average for last 4 matches = 137/4 = 34.25

• ## Question: There are two divisions A and B of a class, consisting of 36 and 44 students res...

Posted in: Mathematics | Date: 11/12/2017

Average weight of whole class = (36*40 + 44*35) / 36+44 = (1440 + 1540) / 80 = 2980 / 80 = 37.25

• ## Question: If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is ...

Posted in: Mathematics | Date: 11/12/2017

Avg marks of all students = (55*50 + 60*55 + 45*60) / (55+60+45)

= (2750 + 3300 + 2700) / 160 = 8750 / 160 = 54.6875

• ## Question: If the price of 357 apples is Rs.1517.25, what will be the approximate price of ...

Posted in: Mathematics | Date: 12/12/2017

Price of 357 apples = Rs. 1517.25

Price of 1 apple = 1517.25 / 357

Price of 49 dozen apples = (1517.25*49*12) / 357 = Rs. 2499

• ## Question: A certain number of persons can finish a piece of work in 100 days. If there wer...

Posted in: Mathematics | Date: 12/12/2017

Let there are 'x' persons.

'x' person can finish work in = 100 days

(x-10) person can finish work in = 110 days

100 * (x-10) / x = 110

100x - 100*10 = 110x

110x - 100x = 1000

10x = 1000

x = 1000/10 = 100

So, there were originally 100 persons.

• ## Question: On the same side of a tower, two objects are located. Observed from the top of t...

Posted in: Mathematics | Date: 15/12/2017

Let PQ be tower & A & B are two points.

Let AQ = a & BQ = b

PQ = 600

In triangle APQ,

Angle APQ = 30

tan 30 = AQ / PQ

1/sqrt 3 = a/600

a = 600 / sqrt 3 = 346.41

In Triangle BPQ,

angle BPQ = 45

tan 45 = BQ/PQ

1 = b/ 600

b = 600

Difference between points = b-a = 600 - 346.41 = 254m (approx)

• ## Question: From a tower of 80 m high, the angle of depression of a bus is 30°. How far ...

Posted in: Mathematics | Date: 15/12/2017

Let PQ be tower & bus at point b.

Let BQ be 'b'

PQ = 80

In Triangle BPQ,

angle PBQ = 30

tan 30 = PQ / BQ

1/ sqrt 3 = 80 / b

b = 80 * sqrt3 = 138.56

So, bus is 138.56 m from the tower.

• ## Question: From the top of a hill 100 m high, the angles of depression of the top and botto...

Posted in: Mathematics | Date: 15/12/2017

Let the distance between foot of hill & pole be 'a' and height of pole be 'h'.

tan 30 = (100 - h) / a

1 / sqrt3 = (100 - h) /a

a = sqrt3 * (100-h) ----------------- (1)

tan 60 = 100 / a

sqrt3 = 100 / a

a = 100 / sqrt3 ---------------------- (2)

Now equating (1) & (2),

100 / sqrt3 = sqrt3 * (100-h)

100 = 3*(100-h)

100 = 300 - 3h

3h = 300 - 100

h = 200/3

Height of pole = 200/3m

• ## Question: A ladder 10 m long just reaches the top of a wall and makes an angle of 60° ...

Posted in: Mathematics | Date: 15/12/2017

Let 'x' be the distance between foot of ladder from wall.

sin 60 = x / 10

sqrt3 / 2 = x / 10

2*x = 10* sqrt3

x = 5 * sqrt3 = 5 * 1.73 = 8.65

So, distance of foot of ladder from wall is 8.65 m.

• ## Question: In a stack there are 5 books each of thickness 20 mm and 5 paper sheets each of ...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2017

Thickness of 1 book = 20 mm

Thickness of all books = 5 * 20 = 100 mm

Thickness of 1 paper sheet = 0.016 mm

Thickness of all paper sheets = 5 * 0.016 = 0.08 m

Total thickness = 100 + 0.08 = 100.08 mm

• ## Question: Ronita has a road map with a scale of 1 cm representing 18 km. She drives o...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2017

18 km = 1 cm

1 km = 1/18 cm

72 km = 72/18 cm = 4 cm

• ## Question: On Sunday 845 people went to the Zoo. On Monday only 169 people went. What is th...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2017

People going on Sunday = 845

People going on Monday = 169

Difference = 845 - 169 = 676

Percentage decrease = 676 * 100 / 845 = 80%

• ## Question: A shopkeeper buys 80 articles for Rs 2,400 and sells them for a profit of 16%. F...

Posted in: Mathematics | Date: 18/12/2017

CP of 1 article = 2400 / 80 = Rs 30

Profit on 1 article = 16*30 / 100 = 4.8

SP of 1 article = CP + Profit = 30 + 4.8 = Rs. 34.80

• ## Question: Sabita borrowed Rs 26400 from a Bank to buy a scooter at a rate of 15%p.a.compou...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2017

Amount = P[1 + r/100]^n

P = 26400

r = 15

n = 2 + 4/ 12 = 7/3

Amount = 26400 * [1 + 15/100]^ (7/3) = Rs 36,579

• ## Question: I purchased a hair-dryer for Rs 5,400 including 8% VAT. Find the price before VA...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2017

Price before VAT = 5400 * 100/108 = Rs 5,000

• ## Question: During a sale, a shop offered a discount of 10% on the marked prices of all the ...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2017

Price to be paid for jeans = 1450 - 1450*10/100 = 1450 - 145 = Rs 1305

Price to be paid for shirts = 850 - 850*10/100 = 850 - 85 = Rs 765 each

Total price paid = 1305 + 2*765 = Rs 2835

• ## Question: A scooter was bought at Rs 42,000. Its value depreciated at the rate of 8% per a...

Posted in: Mathematics | Date: 19/12/2017

Depreciated value of scooter after 1 year = 8% of 42,000 = 8*42000 / 100 = 3360

Scooter's value after 1 year = 42000 - 3360 = Rs 38,640

• ## Question: The population of a place increased to 54000 in 2003 at a rate of 5% per annum ...

Posted in: Mathematics | Date: 20/12/2017

Population in 2001 = 54000 / (1 + 5/100)^2 = 48,980 ; As it is 2 years ago

Population in 2005 = 54000 * (1 + 5/100)^2 = 59,535 ; As it is 2 years after

• ## Question: Arun bought a pair of shoes at a sale where the discount given was 20%. If ...

Posted in: Mathematics | Date: 21/12/2017

Let marked price be 'x'

Marked Price = Selling price + discounted price

x = 1600 + 20x/100

x - x/5 = 1600

4x/5 = 1600

x = 1600*5/4 = 2000

Marked Price = Rs 2000

• ## Question: There are 750 male and female participants in a meeting. Half the female partici...

Posted in: GRE | Date: 31/12/2017

Let no of females be x & no of males be y.

x + y = 750 -------- (1)

x/2 + y/4 = 750/3

2x + y = 1000 --------- (2)

From (1)& (2),

x = 250

No. female democrats = x/2 = 250/2 = 125

• ## Question: A survey of n people in the town of Eros found that 50% of them prefer Brand A. ...

Posted in: GRE | Date: 31/12/2017

Total no. of people surveyed = (n+100)

People in town of Eros who prefer brand A = n/2

People in town of Angie who prefer brand A = 100*60/100 = 60

All people who prefer brand A = (n + 100)*55/100

n/2 + 60 = (n+100)*55/100

n +120 = (n+100)*11/10

10n + 1200 = 11n + 1100

n = 100

Total number of people surveyed = n+100 = 100+100 = 200