LearnPick Navigation
Close

CLASS 1OTH CBSE ENGLISH NOTES

Published in: English
904 views
  • M

    Mhirin

    • Jammu
    • 3 Years of Experience
    • Qualification: Graduate
    • Teaches: All Subjects, Social Studies, History, Biology, Al...
  • Contact this tutor

chapter 5 with full description

  • 1
    Babu, Film Star" CHAPTER-5 1 10th ENGLISH Reference to context type questions 'I hope the part calls for some dialogue.' , 1. (a) What say this? Ans. Patol Babu says this. (b) To whom is he speaking? Ans. He is speaking to Naresh Dutt. (c) Why does s/he ask this ques n? Ans. He had been offered a r ie so wanted to know whether he had any in a dialogue. He had bee n amateu tor in past. His interest in acting had been re- kindled. 2. ' I hope you w rn hi way. They'll pay you, of course'. (a) Wh speaking To m is e speaking? Ans. Nish to (b) Who is he re 1 peaking to Patol Babu. ing to? Ans. He is referring to his youngest brother-in-law, Naresh Dutt. (c) What would they pay the listener for? Ans. They would pay him for enacting a small role in the their movie. 3. 'He's about thirty. A strapping young fellow. He said he would be here by ten thirty'.
  • 2
    2 (a) Who does 'he' in these lines refer to? Who is the speaker? Ans. 'He' refers to Naresh Dutt. Nishikanto Babu, Patol Babu's neighbour is the speaker. (b)What time does he actually arrive by? Why does he come there? Ans. He came at half past twelve. He wanted to offer Patol Babu a role in a movie he was working in. (c) Is his visit successful? Why/why not Ans. Yes, because Patol Babu aggress to play the ml he was associated with. 4. 'Indeed there was a time when pe ht tic (a) Who is being talked about in these es? Ans. Patol Babu. (b) Why did people b tickets t e hi s esp strian in the film lly to see him'. Ans. He had bee opul (c) Where was he •n that r on sta erforming amateur theatre in his youth. Ans. H at nchr ra. 5. 'Ever sinc en Pat Babu had struggled to make a living'. (a) What was Pat abu's first job? Ans. He worked in a railways factory in Kanchrapa. (b) Why did Patol Babu come to Calcutta? Ans. As he was offered a higher pay in a clerical post with Hudson & Kimberley in Calcutta, so he came to Calcutta. (c) Why did he have to struggle to make a living?
  • 3
    3 Ans. He had lost his job at Kimberley & Hudson during the war years and since then had changed several jobs but could not succeed in making a living. 6. 'But you haven't told me about the part'. (a) Who is the speaker? Who is the speaking to? Ans. The speaker is Patol Babu. He is speaking to Naresh Dutt. (b) What does the 'part' mentioned in this line refer to? Ans. If refers to the movie role that had been offered to Pato (c) Describe the 'part' mentioned in this line. Ans. It was the role of a short-tempered, absent- with the hero of the movie in a street. 7. 'Patol Babu suddenly felt a le ne u Naresh Dutt there, shou he go d rem (a) Where was Patol Babu stan ing at time. ded I hea him? u by Naresh Dutt. pedestrian who collides somebody? There was Ans. He was waif g ne (b) Who was Nar otin e wal ing for the shooting to start. er-in-law of his neighbour who had got him a role in a Ans. movie. the you est (c) What did he nt to remind him of? Ans. He wanted to remind him of the fact that he had not been given his dialogues. 8. Patol Babu now turned to his neighbour and asked in a whisper 'who is the director' ? (a) Where was Patol Babu standing at this moment? Ans. He was standing outside Faraday House waiting for his turn to enact this role.
  • 4
    4 (b) Who was the director of the movie? Ans. He was the famous director, Baren Mullick. (c) Who was the hero of the movie? Ans. He was the famous actor, Chanchal Kumar. 9. 'I hope Grandpa wasn't hurt too badly'. (a) Who says this? Who is he referring to? Ans. Jyoti says this. Jyotu is referring to Patol (b) Why does he make this remark? Ans. He made this remark because Pa abu collide with the lead actor and the t ha bu. a shot in which he had to d just gl very tic. (c) What was Patol Babu doin Ans. Patol Babu was p mi the movie. ere. of a edestrian who collides with the hero of 10.'That's odd t been paid yet. What a strange fellow'! he n ha peake Ans. Naresh t is sp (b) What was odd? Wh he speaking about? •ng about Patol Babu. Ans. The fact that he had disappeared without waiting to be paid was odd. (c) Why had he not waited? Ans. He had felt so satisfied with is performance that he had not felt the need to be paid.
  • 5
    5 TEXTUAL QUESTIONS 1. How did Patol Babu react? Why? Ans. Patol Babu reacted positively. He agreed to had acted on the stage about thirty years ago. good offer. 2. Why had Patol Babu lost his first in ad n or ason to film because he no' to such a Ans. Patol Babu was quit happ nd s led wit his job with Hudson and Kimberley in Calcutta. He has ose If •ob be use of sudden retrenchment in his office due to the war. 3. How does Pat Ans. A •rst Patol he is re spoken in a him carries diffe 4. Who was Mr. role? cile to th dialogue given to him? a ure ot ha y with the one-word dialogue given to him. Then u th ords f his stage mentor, Gogon Pakrashi, that each word nt. He himself discovers that the word 'oh' to be spoken by shades of meaning. So he gets reconciled to his dialogue. Pakrashi? How do his words help Patol Babu in enacting his Ans. Mr. Pakrashi was Patol Babu's mentor when he was a stage actor. His words helped Patol Babu to enact his role well because he had told him that no role in a play is minor or insignificant. 5. How does we know that Patol Babu was a meticulous man?
  • 6
    6 Ans. Patol Babu was a meticulous man. He rehearsed speaking his one-word dialogue repeatedly. He even wanted to rehearse his small role. Then it was on his suggestion that he was given a newspaper so that the scene came off quite realistically. 6. Why did Mr. Mullick turn down Patol Babu's request for a rehearsal? Ans. Mr Mullick turned down Patol Babu's request for a rehearsal because the sun could be clouded any moment. He wanted the scene to be filmed in sunlight. 7. What were the special touches that Patol Babu gave is role to make it more authentic? Ans. In order to make his role more authentic, tol too in his hand to pretend that he was reading it when the 'collision' plac e uttered the word 'oh' mixing fifty parts of anguish with twe -five surpri nd t ty-five of irrational. 8. 'I hope the part calls for so dialo this question? Ans. Patol Babu, no ut of w was s this? Why does heshe ask a very popular theatre actor. All of a sudden he gets offe small e in a film. When Naresh Dutt from the see him and explains the role played by him, he says, production depart omes "I hope the part call or e dia ue." He cannot think of doing a role which has no dialogu an actor he Is tha her without a dialogue will be insignificant. Moreover, as ularity due to his powerful dialogues, some of which he can gal still recall. Whe e learns that he is to speak only one word 'oh' after his "collision' with an actor he fee s highly disappointed. He almost loses his interest in the role, even though he needs money badly. Later, he realizes that even one-word spoken perfectly can make the role authentic. 9. Patol Babu is an amateur actor for whom walk-on part in a movie turns into an ultimate challenge. Discuss.
  • 7
    7 Ans. Patol Babu is not pleased at first with the minor role has is offered in a film. Particularity, he is displeased with the fact that after colliding with an actor he is merely to utter 'oh'. He expected some meaty lines which could justify his talent. Once he was a popular theatre actor known for his dialogue delivery. On the set, he is reminded of the words of his mentor who once remarked, "Each word spoken in a play is like a fruit in a tree'. So he decided to do justice to his one-word dialogue. He rehearsed saying 'oh'! in many different ways and discovered several possibilities. He wanted to rehearse his role, but could not. Then he dema d a newspaper which he would pretend to be reading as he would collide with the act When the time came, he timed the collision so well that the actor fel appreciated his acting. He himself was satisfie •th th dedication. 10.Do you agree with the statement abu is Pat out'. Everybody ass done erfection and actical man who comes to terms with whatever life ha offe 'P ive re s for your answer. Ans. Patol Babu is a very prac has to offer. Once he a po would buy ticke ecia comes to terms with whatever life man. e eas eatre or. He was always in demand. People see him. en he had a job in the railway factory. He moved to Calcutta erical post with Hudson and Kimberley. After many k in as retrenc d o the ar. Ever since, he has struggled to make a living, years but he d n p • . On he opened a variety store, which he had to wind up ad a job in a Bengali firm which he had to leave because of after five yea . Then the high-handedn of his boss. For the next ten years, he served as an insurance salesman. Of late he has been paying regular visits to a firm for a job. He has not succeeded in improving his lot. He does a small role in a film but does not wait to receive his payment, which he knows cannot be substantial. 11. Why does Patol Babu walk way before he can be paid for his role? What does this reveal about his character?
  • 8
    8 Ans. Patol Babu does a small role in a film. He spends a lot of his precious time in waiting for the shot. He rehearses his one-word dialogue meticulously and thinks every possible way to make his role quite lively and authentic. After he has done the role, he feels intense satisfaction. He doubts whether the film people would ever appreciate the labour and imagination he has put into one small shot. These film people merely get hold of some people, make them do some actions, pay them for their labours and forget all about it. And they pay ten, fifteen or twenty rupees to each of these people. He may also be given twenty rupees which is nothing against the i se satisfaction of a small job done with perfection and dedication. Without bothering ab the payment, he goes back home. It reveals that he is not money-minded a art. Thought badly in need of money, he gives feren got while doing his job. a t artist who values o inne action he has ADDITIONAL QUESTIONS 1. What do you think o tol Ba ssio r the stage? Ans. About thirty y abu use to act on the stage. He was very popular as an actor. His name ha p ed o ndbills on many occasions. There was time when people bo iall see him. etS es 2. Patol Babu to ch many jobs. Why? Ans. Patol Babu hast hange many jobs for several reasons. He was once retrenched due to the war. He opened a variety shop which he could not run profitably. He left a job in a Bengali firm because of the high-handedness of his boss. At present he was looking for a job in a scrap iron firm. 3. What role was Patol Baby asked to do? Ans. It was a minor role of a pedestrian. He was to act as an absent-minded person who would collide with a hero walking in haste on the pavement.

Discussion

Copyright Infringement: All the contents displayed here are being uploaded by our members. If an user uploaded your copyrighted material to LearnPick without your permission, please submit a Takedown Request for removal.

Need a Tutor or Coaching Class?

Post an enquiry and get instant responses from qualified and experienced tutors.

Post Requirement

Related Notes

Query submitted.

Thank you!

Drop Us a Query:

Drop Us a Query